Arry Wegdam: 'We gaan voor 1000 woningen'

DALEN/DALERVEEN

De oliebollenactie van Joris Sterkenburg (42) uit Dalerveen is in volle gang. Het is één van de acties voor de laatste editie van Stichting Fiets voor een Huis op 9 september 2017.

Door Mayke Bos Fiets voor een Huis is een initiatief van Gerald Holtvluwer uit Assen. In 2004 verkocht hij zijn bedrijf om zich toe te leggen op ontwikkelingswerk. Hij bedacht een concept waarbij er voor duizend euro een huis kan worden gebouwd in Bangladesh, waarna dit huis binnen zes jaar terugbetaald wordt door de bewoners. Dit geld wordt vervolgens geïnvesteerd in een nieuwe woning. Geïnspireerd door het succes van Alpe d’HuZes bedacht hij Fiets/Loop voor een Huis. Per toeval kocht de Assenaar een fiets bij Scholten Cycling in Dalen en trof daar Arry Wegdam (31) uit Dalen, die een geschikte kandidaat bleek om zijn ideeën uit te voeren. In 2013 werd de eerste editie van Fiets voor een Huis gereden door het Dalense team Scholten. Met bijna tweehonderd medefietsers beklommen zij destijds voor de eerste keer de Galibier in Frankrijk, die een stuk pittiger is dan de Alpe d'Huez.

Best lastig

Inmiddels heeft team Scholten veertig huizen bij elkaar gefietst. Omdat het best lastig is om jaren achter elkaar steeds weer duizend euro per deelnemer bij elkaar te sparen door middel van acties, is besloten om het nog één keer te doen. Het moet een klapper worden die in totaal een miljoen euro op moet leveren. “We gaan deze editie voor duizend woningen. Er zit namelijk vier miljoen euro in het rollende fonds en als er nog één miljoen bij komt, dan is het fonds zelfvoorzienend”, legt Wegdam uit. Wegdam fietst in september voor haar vijfde huis. In de loop van de jaren zijn er steeds meer mensen aangehaakt die enthousiast blijken over het project. Zoals Kristel van Veen (39) uit Dalen en de genoemde Sterkenburg. Zij gaan dit jaar voor hun derde huis. “Het is echt heel leuk. Twee maanden nadat je de Galibier hebt gefietst ontvang je een ansichtkaart met daarop het huis wat van jouw bijdrage is gebouwd”, vertelt Van Veen.

Schrijven

Elk teamlid draagt zijn of haar eigen steentje bij. Van Veen kan bijvoorbeeld goed schrijven en schrijft zo nu en dan iets in ruil voor een bijdrage aan de stichting. “Het leukst vond ik de Valentijns-actie. Mensen konden bij mij een roos bestellen en die gingen we op de fiets bezorgen. Ik had een hele rugzak vol met rozen en zo fietsten we van Erica naar Hardenberg. Hadden we er meteen weer een fietstraining op zitten”, vertelt Van Veen. Sterkenburg kan goed koken en organiseerde een avond waarbij hij Costa Ricaanse gerechten ging koken. Ook werden er hamburgers gebakken, vetbollen en pepernoten verkocht en werden er een benefietconcert en een fancy fair georganiseerd. Op het programma staat nog een diner, maar eerst worden er oliebollen gebakken door Sterkenburg. Wegdam is inmiddels vier keer in Bangladesh geweest om de huizen te bekijken. “Dan zie je ook echt wat het met de mensen doet. Op het moment dat je aan het fietsen bent, ben je alleen daar mee bezig. Je vergeet haast hoe gaaf het is dat je in staat bent om iemand een huis te geven. Achteraf besef je dan ineens: ‘Toch cool dat ik dit heb kunnen doen’.”

Auteur

Redactie