Honderdjarige Grietje Hilbrands-Nijenbanning is nog altijd gevat

KLAZIENAVEEN/NOORD

SLEEN - Grietje Hilbrands-Nijenbanning mag vandaag heel veel kaarsjes uitblazen. De inwoonster van Klazienaveen is nu liefst 100 jaar.

Door Kristian Elders Grietje woont in De Weegbree. Dat is een woonzorginstelling voor dementerende mensen. “Mijn moeder was getrouwd met Geert Hilbrands. Hij overleed in 1979 aan longkanker”, vertelt de 73-jarige Sientje Top-Hilbrands uit Noord-Sleen. Als kind was Grietje vaak ziek. Zij ging daarom op tienjarige leeftijd zes weken naar Egmond aan Zee om aan te sterken. Grietje en Geert ontmoetten elkaar tijdens het dansen. Om van de partij te zijn bij dat soort avonden liep Grietje van haar toenmalige woonplaats Meppen - waar zij tot haar huwelijk meehielp om een succes te maken van de boerderij - in de richting van het nabije Zweeloo. Geert en Grietje trouwden in 1943. Zij gingen in die tijd in Veenoord wonen en later dat jaar zag Sientje het levenslicht. Grietje hield van dansen en heeft een dochter en drie kleinkinderen.

'Pufje'

Vanuit Veenoord verhuisde Grietje in 2000 naar woonzorgcentrum Oldersheem in Nieuw-Amsterdam. “Mijn schoonmoeder woont sinds november vorig jaar naar tevredenheid in De Weegbree”, vertelt Chris Top (75). “Zij krijgt twee keer per dag een ‘pufje’ en kan niet zo goed meer zien, maar verder is Grietje nog gezond.” Grietje mocht graag puzzelen en lezen, was lid van Vrouwen van Nu (voorheen bekend als Plattelandsvrouwen, red.) en ging na het overlijden van Geert steevast samen met drie vriendinnen op vakantie naar onder meer Oostenrijk, Zeeland, Maastricht en Borger. Chris: “In De Weegbree doet Grietje graag aan gymnastiek, zingen en bloemschikken. Verder is ze nog altijd gevat.”

Auteur

Redactie