‘Duiken is echt leuk’

EMMEN

Stichting Go Dive gaf zaterdag een introductieles bij Popping Sport aan het Waanderveld in Emmen. Een vijftal stoere jongens en meiden ging de uitdaging aan om ScubaRanger te worden.

Door Mayke Bos Tijdens deze eerste kennismaking met duiken werden de jonge ontdekkers - in de leeftijd van acht tot en met veertien jaar - letterlijk en figuurlijk in het diepe gegooid. Eerst alleen met snorkel, vinnen en een duikbril, maar zodra ze de eerste onderwatergebaren onder de knie hadden ook met een zware duikset. Buurtsportcoach Alet Lingenaar (26) uit Zwartemeer kijkt toe vanaf de waterkant en vertelt wat de jongens en meiden allemaal moeten leren. “Je denkt er zo niet bij na, maar onder water is het belangrijk dat ze weten hoe ze hun duikbril of hun oren kunnen ‘klaren’ van water. Ook leren ze communiceren en hoe ze onder water kunnen ademen.” De duikers betalen inschrijfgeld en krijgen daarvoor een masker, vinnen en een snorkel. Ze houden gedurende de lessen een logboek bij, waarin ze beschrijven wat de kinderen hebben geleerd. “Dat doen alle duikers: loggen. Uiteindelijk halen de ScubaRangers een certificaat en een brevet”, vertelt Lingenaar. Met dat brevet mogen ze niet duiken in open water, maar ze beheersen wel alvast de basis van het duiken. Vanaf 7 januari gaat er weer een opleiding van tien lessen tot ScubaRanger van start.

Water

In het zoute en warme water gaan ondertussen de eerste kinderen onder water. Het zijn Sterre en Eric, die beiden lachend weer boven komen. Sterre (8) uit Emmen: “Ik heb geleerd hoe je moet praten onder water. Dat kan namelijk alleen met je handen. Ook heb ik geleerd hoe je moet duiken en hoe ik de duikset in elkaar moet zetten”, vertelt de enthousiaste duikster. Ze blijkt veel talent te hebben, maar dat is niet zo gek, want haar vader is één van de duikinstructeurs. De onderwatersport is dus niet helemaal nieuw voor haar. Ook Eric (11) uit Emmen gaat als een speer. Vorig jaar deed hij al de opleiding tot ScubaRanger, dus hij weet al precies wat hij moet doen. “Duiken is echt heel erg leuk. Toen ik het nog moest leren was het wel spannend en het ging ook niet altijd goed, maar nu gaat het wel heel goed.” Hij heeft inmiddels elk brevet gehaald en alles geleerd in zijn leeftijdsklasse. “Ik wil graag ooit een reis naar de tropen maken, om daar de onderwaterwereld te ontdekken”, vertelt hij.

Auteur

Redactie