Bevolkingsvervolgonderzoek darmkanker ook in Scheper

EMMEN

Vanaf 1 januari 2017 kunnen mensen die voor het bevolkingsonderzoek darmkanker worden doorverwezen naar een ziekenhuis, terecht op alle ziekenhuislocaties van Treant Zorggroep. Het bevolkingsvervolgonderzoek was al mogelijk in Hoogeveen en Stadskanaal, maar vanaf januari kan men ook terecht in Emmen.

Treant Zorggroep verwacht komend jaar ongeveer 1300 vervolgonderzoeken te kunnen doen. Een bevolkingsvervolgonderzoek bestaat uit een intakegesprek en een coloscopie: een inwendig kijkonderzoek van de dikke darm. Om dit te mogen aanbieden moeten de ziekenhuizen voldoen aan de zeer strenge eisen voor het bevolkingsonderzoek. Bijvoorbeeld waar het gaat om hygiëne, voorlichting, deskundigheid en rapportage.

Bevolkingsonderzoek darmkanker

Door het bevolkingsonderzoek kan darmkanker worden voorkomen of in een vroegtijdig stadium worden ontdekt. Alle mannen en vrouwen tussen de 55 en 75 jaar krijgen sinds januari 2014 een thuistest in de bus. Daarmee kunnen ze een beetje ontlasting opsturen naar een laboratorium. Wordt er bloed in de ontlasting gevonden, dan volgt een uitnodiging voor een vervolgonderzoek. Het bevolkingsonderzoek kan op langere termijn jaarlijks 2.400 sterfgevallen aan darmkanker helpen voorkomen.

Kosten

Omdat de kosten voor het intakegesprek en de coloscopie worden betaald door de zorgverzekeraar, wordt geadviseerd vooraf bij de zorgverzekeraar te controleren bij welke ziekenhuizen men (verzekerd) terecht kan voor de darmkankerscreening.

Auteur

Redactie