Wout en Riet Heemskerk zijn 'Vrienden van De Treffers'

COEVORDEN

Wout (85) en Riet (83) Heemskerk leefden lange tijd in Roelofarendsveen, maar wonen nu bijna een jaar in het Coevorder Bastion. Het stel is op dinsdag 20 december zestig jaar getrouwd.

Door Kristian Elders “We worden ouder”, zegt Riet op kalme wijze. “Natuurlijk hadden we mensen om ons heen in Roelofarendsveen, maar eigen kinderen voelen toch meer vertrouwd. Onze zoon Henk woont hier in Coevorden. Onze dochter Annemiek woont in Den Haag, maar daar wilden we niet heen. Coevorden vonden we al langer een mooie plaats.” Natuurlijk was het even wennen voor het echtpaar Heemskerk. In het dorp Roelofarendsveen was het ‘ons kent ons’ en dat ligt in Coevorden net even iets anders. Wout: “Dat is niet lastig, hoor. De mensen in deze stad zijn aardig. We doen hier samen aan jeu de boules - Wout en Riet beoefenden ook in Roelofarendsveen die sport - en ik doe mijn best als biljarter in Het Bastion.” Riet vertelt dat er samen veel wordt gefietst in de regio. “De kaart hoeft ondertussen niet meer mee”, lacht ze veelzeggend. “We houden al heel lang van samen fietsen.”

Nationaal jeugdkampioen

In Leiden werkte Riet op kantoor. Onder meer bij de dekenfabriek van Zaalberg. Er is één sport waar Wout in een grijs verleden veelvuldig de krant mee haalde en dat is tafeltennis. Sterker nog: hij werd eind jaren veertig nationaal jeugdkampioen. Wout verdedigde jarenlang de clubkleuren van tafeltennisvereniging De Treffers in Roelofarendsveen. “Samen met één van mijn broers richtte ik in 1962 het bedrijf Heemskerk Sport op. We maakten onder meer tafeltennistafels en het bedrijf bestaat nog altijd.” Wout: “Mijn tegenstanders sloegen soms zo hard dat het publiek al begon te klappen, maar ik sloeg het balletje alsnog ‘bijna over de lamp’ weer terug op de tafel. Ik speelde tafeltennis tot mijn vijftigste levensjaar en ging daarna door met tennis.” Riet deed aan handbal en volgde daarna het voorbeeld van Wout. Ook zij ging tafeltennissen en het stel ging samen naar De Treffers. Riet bladert het ‘gouden boek’ van De Treffers door en zegt: “We zijn nog altijd ‘Vrienden van De Treffers’.” Wout en Riet woonden ook enige tijd in Arnhem en probeerden daar het beste te maken van een sportzaak. Saillant detail is dat Wout daar tafeltennis speelde bij de Arnhemse tafeltennisvereniging Treffers. What’s in a name.

Auteur

Redactie