'Protos Weering Zaalvoetbaltoernooi is carnaval'

EMMEN/STEENWIJKSMOER

De veertigste editie van het Protos Weering Zaalvoetbaltoernooi start op dinsdagavond 27 december met de voorronde. Honderd clubs komen dan in actie en in liefst twintig sporthallen rolt de bal. Deze krant blikt in een vierluik vooruit op het befaamde toernooi. Deze week komt scheidsrechter Martin Arends (47) aan het woord.

Door Kristian Elders De Emmenaar is op zaterdag 14 januari een van de scheidsrechters op de finaledag in de op voorhand sfeervolle sporthal Angelslo. In zijn woonplaats voetbalde Arends bij Bargeres, WKE en in een vriendenteam van SC Angelslo. Ook verdedigde de geboren Coevordenaar de clubkleuren van het vroegere SC Oranje in Schoonebeek. “Ik kreeg last van mijn enkels en het leek me daarom beter om te stoppen met voetballen”, zegt Arends. De scheidsrechter floot eind vorige eeuw zijn eerste wedstrijden bij de jeugdcombinatie van NWVV/Titan. Hij woonde destijds in Nieuw-Weerdinge. Eén wedstrijd is hem altijd bijgebleven en dat is het duel in Nieuw-Weerdinge tussen Titan 4 en ZBC 5. “Dat was een fysieke wedstrijd, die ik in goede banen wist te leiden. De nodige oud-eerste elftal spelers aan beide kanten probeerden de grens op te zoeken en toonden veel inzet, maar na de wedstrijd was het handjes schudden en respect voor elkaar. Daar houd ik van.”

Eredivisie

De passie voor het scheidsrechtersvak is groot bij Arends, die pas op zijn 33e begon met fluiten. Toch haalt hij het maximale uit zijn loopbaan, want in de zaal floot de Emmenaar vrijdagavond - samen met de Assenaar Stefan Aalders - nog in de eredivisie. Twee dagen later reisde Arends af naar Roden voor de wedstrijd van de plaatselijke voetbalvereniging tegen Groninger Boys. Tegenwoordig wordt de maatschappij volgens de veertiger meer betrokken bij het spelletje binnen de lijnen. “Eerder werd er minder gezeurd en meer gevoetbald. Dat is jammer, want dit maakt het er voor arbiters niet makkelijker op.” Sinds de editie van 2008/2009 is Arends betrokken bij het Protos Weering Zaalvoetbaltoernooi. Hij miste nog geen finaledag als arbiter. “De mooiste strijd om de eerste plaats was voor mij in 2010. HODO kwam achter met 5-1 en wist zich terug te knokken tot 5-5. Hoogeveen won alsnog met 8-6.” Arends - hij gaat graag met een lach over het veld en vindt werkende voetballers geweldig - roemt voetbalvereniging Protos en de vrijwilligers. “Het spreekt me aan wat zij allemaal voor elkaar krijgen. Het Protos Weering Zaalvoetbaltoernooi is net als carnaval. Supporters komen verkleed naar de wedstrijden.”

Auteur

Redactie