Wie wordt Emmenaar van het Jaar 2016? | De kandidaten

EMMEN

Wie wordt Emmenaar van het Jaar? De verkiezing Academie Mercuur - Emmenaar van het Jaar wordt jaarlijks georganiseerd door de ZuidOosthoeker en ook deze editie zijn er vijf mooie nominaties waarop de lezers van deze krant kunnen stemmen. Alle nominaties - Sinie Fischer, Cees Bijl, Joke Rinsma, Herman Lübbers en Ingo Leth - met een eigen verhaal waarmee ze in 2016 iets bijzonders doen of hebben gedaan. Wie vindt u de meest geschikte kandidaat om deze eervolle prijs te winnen? Onze lezers kunnen stemmen via zuidoosthoeker.nl/emmenaarvanhetjaar2016 of door een reactie te sturen naar de redactie: ZuidOosthoeker, Hoofdstraat 8, 7811 EN Emmen.

SINIE FISCHER Sinie Fischer uit Emmer-Compascuum is als directrice van zorgboerderij De Hooimijt genomineerd. De Hooimijt biedt dagbesteding aan hulpbehoevende ouderen met een verminderde regie – of verlies aan regie – over het eigen leven. De Hooimijt heeft een vestiging in het oude Kantongerecht in Emmen en één in Weerdinge. In Weerdinge houden bezoekers zich bezig met dieren op de kinderboerderij, een moestuin en allerlei creatieve bezigheden binnenskamers. In Emmen wordt in het Kantongerecht gebruik gemaakt van twee gezellige zalen en wordt er met goed weer uitgeweken naar het Raadhuisplein, de bibliotheek of het oude dierenpark. Overigens beschikt het oude dierenpark dankzij de 57-jarige Sinie Fischer volgend jaar weer over een kinderboerderij. Op die manier kan ze ook haar bezoekers in Emmen in contact laten komen met geiten, ezels en andere boerderijdieren. Behalve de zorgboerderijen heeft Sinie Fischer een uitleen- en adviescentrum voor dementerenden en hun naasten opgericht. Deze is ook gevestigd in het oude Kantongerecht. Haar bijzondere inzet voor de hulpbehoevenden is de voornaamste reden van haar nominatie. Een voorbeeld voor velen. CEES BIJL Cees Bijl is natuurlijk bij elke Emmenaar bekend. De 61-jarige oud-burgemeester – hij is vijftien jaar burgervader van de gemeente Emmen geweest – is genomineerd omdat hij zijn nek durfde uit te steken voor de vernieuwingen in en rondom het centrum van Emmen. Dat hij dit ondanks flinke weerstand durfde, is hem ten zeerste te prijzen. Nu de inwoners van de gemeente zo enthousiast zijn over het Raadhuisplein, over Wildlands en over het Atlas Theater mogen we niet vergeten dat er iemand was die daar van begin af aan in heeft geloofd en zich daar hard voor heeft gemaakt. Cees Bijl wordt omschreven als een dynamisch bestuurder die dicht bij zichzelf blijft, in alles en iedereen geïnteresseerd is en durft te zeggen wat hij vindt. De mensen reageerden altijd vol verwondering over de (nieuwjaars)speeches van Cees Bijl. Rake, scherpe teksten en de voordracht altijd uit het hoofd. Cees Bijl was als burgemeester enerzijds een bruggenbouwer die boven de politieke partijen stond en anderzijds een gewone man die makkelijk te benaderen was. De inwoners van de gemeente Emmen mogen trots zijn dat zij Cees Bijl als burgemeester hebben gehad. JOKE RINSMA Joke Rinsma is genomineerd vanwege haar enorme betrokkenheid als vrijwilliger bij Humanitas. De 84-jarige Emmense zet zich sinds 1995 in voor het Humanistisch Verbond en nu vijftien jaar voor Humanitas. De vereniging Humanitas is een landelijke vrijwilligersorganisatie. De vrijwilligers helpen mensen om op eigen kracht iets aan hun situatie te veranderen. In oktober dit jaar ontving Joke Rinsma de Gouden Speld voor haar inzet als vrijwilliger. De Gouden Speld wordt alleen in uitzonderlijke gevallen uitgereikt. In haar geval beslaat dat ruim twintig jaar vrijwilligerschap, waarbij ze zich heeft ingezet voor projecten van Humanitas zoals Homestart, Rijnmondkinderen, Sinterklaasactie, de Telefooncirkel, Omgaan met Rouw en Verlies en bijvoorbeeld het Voorleesproject. Enkele van deze projecten heeft zij zelf opgezet. Verder organiseert ze lezingen en activiteiten voor het Humanistisch Verbond, deed voor die vereniging decennialang de uitvaartbegeleiding en schreef het kwartaalblad De Band. Het is bijzonder dat iemand – helemaal op die leeftijd – zo begaan is met de medemens en zich daar zo voor inzet. Joke Rinsma is een parel voor Humanitas en het Humanistisch Verbond en een sieraad voor de samenleving in Emmen. HERMAN LÜBBERS Herman Lübbers uit Zwartemeer is genomineerd vanwege zijn rol in zijn woonplaats. Je zou kunnen zeggen dat Herman Lübbers Zwartemeer ís. Hij is buitengewoon actief bezig geweest met het organiseren en coördineren van gigantisch veel activiteiten in het kader van ‘Zwartemeer, Onze Goeie Grond’. Hij heeft het initiatief genomen om activiteiten op het gebied van cultuur, recreatie, muziek en vermaak te organiseren. Hij leidde de vergaderingen, onderhield contacten met organisaties, clubs en verenigingen, maakte afspraken met de aangewezen vrijwilligers en beroepskrachten die betrokken waren bij de activiteiten. Hij haalde vele sponsoren binnen. Zijn tomeloze inzet om mensen te activeren en om vrijwilligers en verenigingen te motiveren hebben er toe geleid dat er in 2016 ontzettend veel te doen was in Zwartemeer. Voorbeelden zijn de Veenweek, de Veenlandexpress, Frühschoppen, Door Zwartemeer Voor Zwartemeer, de Historische Fietstocht, een Talentshow, een Seniorenmiddag en een Modeshow. En zo kunnen we wel even doorgaan. Het siert de 81-jarige Herman Lübbers dat hij altijd in het belang van de inwoners van Zwartemeer en omstreken denkt. Bij alles wat hij doet, staat de medemens voorop. INGO LETH Kunstenaar Ingo Leth uit Emmen is genomineerd voor zijn enorme betrokkenheid bij het wel en wee van Emmen. Hij zet zich fanatiek in, doet als kunstenaar aan veel evenementen in de stad mee, heeft veel nieuwe ideeën en probeert meer mensen naar het centrum van Emmen krijgen. De 48-jarige Ingo Leth zet Emmen op die manier op de kaart. Hij denkt mee met de invulling van de oude dierentuin en is behalve selfmade Emmen-promotor ook een begenadigd kunstenaar die heel mooie werken heeft geproduceerd. Ingo Leth oogt ondanks tegenslagen onvermoeibaar wanneer hij weer een nieuw project opzet. Het Pinksterweekend van 2016 zal de kunstenaar nooit meer vergeten. De vernielde dierentuin en de gesneuvelde kunstwerken gingen hem flink aan het hart. Toch blijft hij doorgaan en wil hij ook deze misère ombuigen naar iets positiefs. Dat doet hij door voorlichting te geven op middelbare scholen, omdat hij vindt dat kinderen moeten horen wat er is gebeurd en wat voor impact dat heeft op de samenleving, op de getroffenen en op de veroorzaker zelf. De gemeente mag blij zijn met energieke mensen als Ingo Leth. Mensen die zich keer op keer positief inzetten voor het ontwikkelen van Emmen. Stemmen kan via: zuidoosthoeker.nl/emmenaarvanhetjaar2016

Auteur

Redactie