Henk en Claar Richter: barmhartig voor de medemens

GEES

Henk en Claar Richter zijn op dinsdag 13 december zestig jaar getrouwd. Het echtpaar woont zo’n 4,5 jaar in De Herbergier aan de Dorpsstraat in Gees, waar mensen leven met geheugenproblemen. In het pand dat voorheen een melkfabriek was, kunnen Henk (91) en Claar (85) samen blijven wonen onder begeleiding. Zij zijn geboren in Amsterdam en mantelzorger Marjo Dames (55) uit het Overijsselse Radewijk - zij komt een keer per week langs bij het kinderloze stel - vertelt over hun leven.

Door Kristian Elders “Henk en Claar woonden in Amsterdam in dezelfde straat en hij was bevriend met haar oudste broer”, zegt Dames. “Op die wijze ontmoetten ze elkaar. Henk en Claar woonden in verschillende plaatsen, maar de meeste tijd brachten zij door in Bussum. Ze woonden daar zelfstandig totdat het niet meer ging en De Herbergier op hun pad kwam.” Henk had een beroep in de techniek, waarvoor hij ook geschoold was. Hij verrichtte later de personeelszaken bij een woonzorgcentrum voor mensen met een beperking. Dat was in dienst van Nieuw Unicum in Zandvoort. Ook gaf hij beleidsadvies onder de vlag van Stichting Kerk en Wereld. Dames: “Henk kon vanaf zijn zestigste genieten van zijn vervroegd pensioen. Claar was als zelfstandige vijf jaar actief als ergotherapeut. Zij begon op latere leeftijd met de studie voor dit vak.”

Blokfluit

Henk en Claar deden bij Be-Fair in Bussum aan hockey en ook tennis. Op latere leeftijd gingen zij blokfluit spelen en Henk krijgt nog altijd les, maar dan in Hoogeveen bij Scala Centrum voor de Kunsten. Het echtpaar hielp in Bussum heel veel gezinnen, die met problemen kampten. “Zij trokken - via de kerk - enige tijd op met een gezin om hun eigen vreugde te delen. Er werd samen Kerst gevierd of Henk en Claar zorgden ervoor dat kinderen van een gezin gingen sporten. Henk en Claar hebben ook veel plezier gehad van hun hond Taco. Zij waren gek op wandelen op de prachtige heide en wat is er dan leuker dan er lekker op uit te gaan met de hond?”

Auteur

Redactie