Erik Spiekman: ‘Wat moet jij met je camera?’

EMMEN

Erik Spiekman heeft vorige week de fotowedstrijd van de Living Statues gewonnen. De 46-jarige Emmenaar kreeg zijn winnende foto op groot formaat, omlijst en wel, cadeau van Foto Meilink.

Door Vincent Trechsel Eind oktober waren in het centrum van Emmen een tiental levende beelden te bezichtigen. De hele dag stonden de geschminkte mensen muisstil op hun sokkel en kwamen pas in actie na het ontvangen van een euro. Net als eerdere edities konden de aanwezige fotografen hun fotowerk insturen. De foto’s werden door centrummanager Marcel Meijer op de Facebook-pagina van Emmen Centrum gepost, waarna het stemmen kon beginnen. De tien foto’s met de meeste likes (stemmen) gingen naar een jury.

Jury

De jury – bestaande uit fotograaf Jan Anninga, wethouder Kunst en Cultuur Bouke Durk Wilms en kunstenaar Ingo Leth – bepaalde na veel wikken en wegen de winnaar. De jury vond alle tien inzendingen goed. Er werd gekeken naar bijvoorbeeld compositie, scherptediepte, of de foto aansprekend is en of die wel in het thema past. Anninga verduidelijkt: “Die stilstaande beelden zijn natuurlijk een gewillig slachtoffer van fotografen, maar het is de kunst om te laten zien dat het om levende beelden gaat. Dat is niet eenvoudig.” De winnende foto van Spiekman – maar liefst drie van zijn inzendingen zaten in de top tien – is een portret van een sprekende Charlie Chaplin. De fotograaf zelf is tevreden met het resultaat: “De compositie is goed, de blik is mooi gevangen, de kop van die man spreekt natuurlijk boekdelen. Het lijkt alsof achter dat voorhoofd van alles beweegt. Alsof hij denkt: ‘wat moet jij met je camera?’”

Nauwlettend

Spiekman is blij met zijn prijs. Hij hield het aantal stemmen nauwlettend in de gaten en noemde zichzelf gedurende de race een kanshebber. “Het is altijd leuk om te winnen en van te voren hoop je natuurlijk dat je foto opvalt.” De bescheiden reactie siert hem, maar fotograaf Anninga moet er niks van weten. “Je doet jezelf echt te kort nu. Je weet dondersgoed dat dit een heel goede foto is. Waar anderen er iets van probeerden te maken, is jou dat gewoon gelukt.” Anninga laat weten de winnende foto wel in huis te willen hebben hangen en ook Spiekman zelf heeft al een plekje voor ogen. “Ik heb een ruimte in huis waar wat van mijn fotowerk hangt. Deze hoort er absoluut tussen.” Daar kan de Emmenaar genieten van de man die voor een toch groot deel verantwoordelijk was voor deze foto. Overigens is een goed plekje in huis het minste wat Spiekman voor ‘Charlie Chaplin’ kan doen. Hij biecht met het schaamrood op de kaken op: “Ik ben vergeten hem een euro in zijn mandje te doen.”

Auteur

Redactie