Kars van der Broek: ‘Ik heb een hekel aan Bohemian Rhapsody’

EMMEN

Terwijl veel muziekliefhebbers De Lijst der Lijsten al hebben ingevuld, maakt de cajongroep van slagwerker Peter Deiman zich op voor een Top 2000-avond met livemuziek en een Top 2000-quiz.

Tekst en foto: Vincent Trechsel Woensdag 14 december wordt die muziekavond in eetcafé Groothuis in Emmen gehouden. De muzikale avond is in samenwerking met Margaretha Kleine, Sanne Vinke, Jeff Zwart en Popkoor Emmen georganiseerd. Een van die cajonero’s – zo heet je als je een cajon bespeeld – is Kars van der Broek (30) uit Groningen. Drie jaar geleden, toen hij nog in Emmen woonde, is hij begonnen met het bespelen van het muziekinstrument en reist nu sinds twee jaar iedere dinsdag naar Emmen voor een les slagwerk.

Muzikanten

Van der Broek vindt het logisch dat hij iedere week 120 kilometer op en neer kachelt. “Want”, zo zegt hij, “in Groningen heb je geen muzieklessen met alleen de cajon. Daar oefen je met muzikanten die op een ander instrument spelen. Dat wilde ik niet. En een ander instrument leren spelen, trek ik sowieso niet. Daar heb ik het geduld niet voor, dus wilde ik in Emmen blijven spelen.” Wat dat betreft is de cajon een ideaal instrument. De Groninger noemt het een makkelijk te leren instrument. Een cajon – uit te spreken als kachon – is een handtrommel afkomstig uit Peru, waar je zelf boven op zit. Aan de voorkant van de cajon is een slagvlak van hout waarmee je verschillende klanken kunt maken. “Mensen met gevoel voor ritme kunnen de cajon bespelen”, beweert Van der Broek. “Je kunt niet heel veel klanken maken, maar je onderscheidt jezelf met snelheid, slagkracht, variatie en improvisatie.”

Queen

Van der Broek kijkt uit naar de Top 2000-avond in Groothuis. Daar gaat de groep nummers spelen als Adiemus of Hello van Adele. “Makkelijke nummers”, oordeelt de slagwerker. “Al gaan we ook Riddles spelen van Kensington. Dat nummer is best pittig.” In verschillende samenstellingen wordt de cajongroep dus bijgestaan door eerdergenoemde artiesten. Terwijl er mensen zijn die het hele jaar uitkijken naar de Top 2000 leeft dat bij Van der Broek veel minder. “Ik vul de lijst zelf ook niet in en heb ook niet echt een favoriet nummer. Die veranderen steeds bij mij, vandaar. Ik heb overigens wel een hekel aan Bohemian Rhapsody van Queen. Vooral omdat dat nummer een gedrocht is om op de cajon te spelen”, besluit hij met een knipoog. De Top 2000-avond wordt woensdag 14 december gehouden in eetcafé Groothuis in Emmen. De speelavond begint om 20.30 uur. Entreekaarten kosten vijf euro en zijn in het café te verkrijgen.

Auteur

Redactie