Dorpsommetjes in Gees weer spik en span

GEES

Het waren al bijzonder mooie wandelroutes, maar sinds enkele weken is het extra de moeite waard om er te wandelen: de Dorpsommetjes van Gees. Enkele jaren geleden werden de routes opnieuw uitgebracht nadat deze in 2006 tot stand kwamen door een samenwerking van Staatsbosbeheer, de Boermarke, Plaatselijk Belang Gees en de BOKD (Brede Overlegroep Kleine Dorpen).

Met behulp van een loonbedrijf en in opdracht van de Boermarke en Plaatselijk Belang Gees is er groot onderhoud gepleegd. De vele natte plekken zijn met grote kippers zand weer volgestort en vlak geschaafd. Het zand moet nog een beetje ‘inklinken’, maar de ommetjes zijn weer goed beloopbaar. Het gaat om drie wandelroutes.

Olde Maden

De eerste wandelroute gaat door de Olde Maden: het gebied tussen de Zwindersche Es en het Geeserveld. De route loopt door het stroomdal van de oude Leek: een zijstroompje van het Loodiep. Leek is een oude benaming voor een afwateringsbeekje. Deze Leek deed vroeger dienst als afwateringsstroompje van de melkfabriek in Gees. De tweede route gaat over het uitgestrekte Geeserveld op de grens van de veldgronden en madenlanden van de Geeserstroom. Veldgronden werden door de dorpsbewoners gebruikt voor bijvoorbeeld beweiding, de bijenteelt en het steken van plaggen. De derde route gaat langs de Geeserstroom en de Bollema ten noordoosten van Gees. De route gaat door een beekdallandschap, dat herinnert aan 150 jaar geleden. De drie routes met omslag zijn verkrijgbaar bij het Toeristisch Informatie Punt aan de Dorpsstraat 47 in Gees. Vanaf daar start ook de routebeschrijving. Openingstijden en meer informatie over Gees is te vinden op www.geesweb.nl.

Auteur

Redactie