André Blaauwgeers: ‘Ik waardeer dit ontzettend’

AMSTERDAMSCHEVELD/SCHOONEBEEK

André Blaauwgeers (63) uit Schoonebeek heeft de Vriendenloterij Passieprijs gewonnen. Met ruim 1300 stemmen sleepte hij woensdagavond de prijs in de wacht in de Deventer Schouwburg.

Door Mayke Bos Daadkrachtig, vriendelijk en trouw. Zo staat vrijwilliger Blaauwgeers omschreven op de website van de Vriendenloterij Passieprijs. Trouw is hij absoluut, want hij is al vanaf de oprichting - ruim dertig jaar geleden - betrokken bij het Griendtsveenpark in Amsterdamscheveld, in de buurt van Schoonebeek en Erica. Reden genoeg om hem te nomineren voor de Passieprijs, vond secretaris van het Griendtsveenpark Joke Kluit. Blaauwgeers reisde met uiteenlopende verwachtingen af naar de Koekstad Deventer. “Aan de ene kant had ik goede hoop, want er waren zoveel mensen die me vertelden dat ze op mij gestemd hadden. Ik wist dus in ieder geval dat ik een heleboel stemmen had. Of dit er genoeg waren? Dat wist ik natuurlijk niet”, vertelt de trotse winnaar. Toch kreeg hij twijfels toen de jury waardering uitsprak over andere projecten. “Er zaten zoveel mensen die erg goed werk verrichten. Projecten waarmee drugsverslaafde jongeren worden geholpen, bijvoorbeeld. Dat is natuurlijk niet te vergelijken met mijn werk.”

Spanning

Eenmaal in de zaal steeg de spanning voor Blaauwgeers, zijn vriendin Jos, dochter Irene en Joke Kluit. De presentatie was in handen van John Williams en de prijzen werden uitgereikt door Martin van Rijn, die staatssecretaris is van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Enige prijswinnaars gingen Blaauwgeers voor, maar als laatste werd ook zijn naam genoemd. Hij ontving een reischeque, een cadeaubox en een sculptuur. “Ik waardeer dit ontzettend. Drieëndertig jaar is natuurlijk ook niet niks, maar dit geeft zo’n enorm gevoel van waardering dat het me stimuleert om nog heel lang door te gaan met het Griendtsveenpark”, zegt hij. Het Griendtsveenpark ondergaat momenteel een complete metamorfose. Blaauwgeers en andere vrijwilligers voelden dat er een veranderende tendens gaande was. Mensen kwamen minder vaak het park bezoeken om te picknicken en waren juist vaker op zoek naar een plekje waar ze rustig kunnen zitten. “Daarom hebben we besloten om een paviljoen te bouwen. De personeelsruimte en de ruimte voor vrijwilligers van de Noorderbrug en de Thriantaschool kunnen rond de Kerst al in gebruik worden genomen. De rest van het paviljoen en de speelweide openen we in het voorjaar.”

Auteur

Redactie