Badmintonclubs in regio gaan samenwerken

EMMEN

De Emmer badmintonvereniging De Racketeers gaat samenwerken met badmintonverenigingen uit Coevorden, Erica en Klazienaveen om de sport in Zuidoost-Drenthe in leven te houden.

Door Mayke Bos Voorzitter van De Racketeers Frank Veenstra (48) uit Emmen spreekt zijn zorg uit over het afnemende aantal leden van de vereniging. “Alle badmintonverenigingen in Noord-Nederland zien een terugloop in het aantal leden. Het is heel moeilijk om de oudere jeugd nog te interesseren voor teamsport”, vertelt hij. Het tegenovergestelde gebeurde er tot zijn verbazing bij de jongste jeugd. De kaboutertjes zijn tussen de zeven en twaalf jaar en kregen dit jaar extra versterking van nieuwe leden. “Vooral de jeugd vanaf twaalf jaar laat het echter afweten.” Veenstra wil de jeugd graag behouden, maar vond dat ze dan ook iets aangeboden moest worden. De competitie loopt van september tot ongeveer februari, maar verder is het volgens de Emmenaar vooral een toernooisport. BC Forehand in Klazienaveen, BC Erica en BC Bannink-Mach in Coevorden waren bereid om samen te werken. “Wij hadden altijd een eigen jeugdtoernooi, maar daarvoor was te weinig animo binnen onze club. Nu we de krachten gaan bundelen met vier verenigingen, organiseren we vier toernooien per jaar op de verschillende locaties.” De club hoopt te bereiken dat de jeugd elkaar leert kennen en dat er een band ontstaat, waardoor het enthousiasme blijft. “Ik zie bij mijn eigen dochter dat dit erg goed werkt”, zegt Veenstra.

In de benen

Voorzitter van de recreantencommissie René Hof (42) uit Barger-Oosterveld is ook erg tevreden over de samenwerking. De bedoeling ervan is om badminton in de benen te houden in deze regio. “Het is absoluut niet de bedoeling om leden bij elkaar weg te halen of om te fuseren. Dat zou ook niet goed zijn, want daarvoor liggen de clubs te ver uit elkaar. We blijven dus allemaal onafhankelijk, maar op deze manier blijft het badmintonnen interessant omdat je ook andere tegenstanders tegenover je krijgt”, legt Hof uit. De focus ligt eerst op de jeugd, maar ook voor de recreanten wordt gekeken of een samenwerking mogelijk is. “Bijvoorbeeld één keer per jaar een groot toernooi om het seizoen mee af te sluiten. Met een feestavond erbij misschien, dat zou erg leuk zijn”, zegt Veenstra. Beide voorzitters hopen dat de samenwerking een aanzuigende werking heeft op andere clubs. “Iedereen die lid is van een badmintonvereniging en zin heeft om een toernooi te spelen is welkom.”

Auteur

Redactie