Trijntje Brinks-Oosting: 'We waren direct verliefd’

EMMEN

Ze vonden elkaar al jarenlang leuk, maar het duurde even voordat Willem Brinks (89) en Trijntje Brinks-Oosting (87) officieel verkering kregen. Zondag 4 december waren ze 65 jaar getrouwd.

Tekst en foto: Mayke Bos Willem en Trijntje zijn beiden in Weerdinge geboren, maar Willem verhuisde op driejarige leeftijd naar Emmerschans. Door de schoolstrijd zat hij slechts één jaar op school in Weerdinge. “Een vriend van Willem zegt dat we toen al bij elkaar waren, maar dat was niet zo hoor!”, zegt Trijntje lachend. Na een tijdje scharrelen wordt het op een schoolfeest in Weerdinge officieel gemaakt tussen de inmiddels 18-jarige Willem en 16-jarige Trijntje. “We waren direct heel verliefd”, zegt Trijntje.

Geboortes

Zeven jaar later trouwde het stel en was hun eerste dochter Trijntje op komst. Twee jaar later werd Jans geboren en nog twee jaar later kwam Lutske ter wereld. Vervolgens duurde het zes en zeven jaar voordat Hillie en Steven werden geboren. De eerste twee jaar woonden ze bij de ouders van Trijntje, maar toen kregen ze een huis aangeboden in Nieuw-Weerdinge. Van Nieuw-Weerdinge verhuisden ze naar Emmerschans en toen alle kinderen uit huis waren kwamen ze terecht in Emmen. “Wij zijn oorlogskinderen en hebben niets geleerd. We werkten allebei op de boerderij”, zegt Trijntje. Later werkte Willem nog veertig jaar lang bij Akzo Nobel in de ploegendienst. Tegenwoordig heeft het echtpaar acht kleinkinderen en drie achterkleinkinderen. Het laatste achterkleinkind werd begin juni geboren. “Het moest gehaald worden en het was nog maar 1100 gram. Ze had de armpjes niet dikker dan mijn duim”, vertelt Trijntje. Inmiddels is ze gelukkig flink gegroeid. “Als ze begint te lachen, kun je haar buiten nog horen”, grijnst Willem. Ze zijn erg trots op hun grote familie. In hun huiskamer hangen veel foto’s van kleinkinderen en achterkleinkinderen.

Boshof

Willem en Trijntje hebben een prachtige plekje, met uitzicht op het Emmer dierenpark. Ze hebben alles opgebouwd zien worden en konden dagenlang voor de ramen zitten, omdat er altijd iets te zien was. “Onze jongste kleinzoon zat daar op een hoogwerker om de kas op te bouwen. Ik zei nog tegen hem dat hij dat wel even goed moest doen, want we willen de olifanten niet op de stoep”, grapt Trijntje. Vanuit hun stoel zien ze de pinguïns tussen de bossen door wandelen. Met puzzelen, lezen en televisie kijken vermaakt het briljanten echtpaar zich bovendien prima. Voor hun jubileum stond er zondagavond een koud en warm buffet op de agenda voor familie en vrienden, bij de Boshof in Odoorn.

Auteur

Redactie