Eerste robotoperatie Prostaatcentrum

EMMEN

Treant Zorggroep heeft in Emmen de Da Vinci-robot in gebruik genomen. Uroloog Ben Knipscheer voerde via een computergestuurde techniek als eerste een operatie aan een prostaat uit.

Dit gebeurde bij de heer Plat. Hij heeft prostaatkanker en kon als eerste patiënt bij Treant Zorggroep de voordelen ervaren van deze nieuwe techniek. Want behalve dat de chirurg nauwkeuriger kan opereren, kenmerkt deze operatiemethode zich ook door minder pijn na de operatie, sneller herstel en kleinere littekens. Da Vinci wordt vaak omschreven als een operatierobot, maar de beste vertaling is computergestuurde chirurgie. Het systeem bestaat uit een bedieningspaneel dat is verbonden met vier robotarmen. Tijdens de ingreep zit de operateur met zijn hoofd en handen in een console, waarin sterk vergrote 3D-beelden van het operatiegebied worden geprojecteerd. De bewegingen die de chirurg via joysticks uitvoert, worden door de robotarmen exact gevolgd. De robotarmen opereren niet zelfstandig, de chirurg heeft altijd de controle.

Auteur

Redactie