Feik Hoek: 'Zijn mooie ogen vielen op'

COEVORDEN

Het is een eindje reizen van Coevorden naar Katwijk aan Zee. Toch ligt in deze twee plaatsen de basis van een zestigjarig huwelijk in de Vestingstad.

Door Kristian Elders De 85-jarige Buis Hoek woonde namelijk in zijn geboorteplaats Katwijk aan Zee toen hij er Feik Supheert (81) leerde kennen. “We hebben elkaar gelukkig gevonden”, steekt Feik van wal in het Coevorder woonwijkcentrum De Schutse, waar burgemeester Bert Bouwmeester maandag het echtpaar kwam feliciteren. Onder het genot van een kopje koffie met een speculaaskoekje tuurt Buis naar buiten in de richting van Het Theehuisje. “Ik werkte jarenlang op een vissersboot”, vertelt hij al snel . “Dat werk begon al op mijn veertiende.” Feik verliet Coevorden op zoek naar werk en streek neer in Noordwijk aan Zee. Daar ging zij in de zorg werken. Buiten op straat troffen jongens en meiden elkaar vaak in die tijd en dat was ook het geval bij Buis en Feik. “We keken elkaar aan en zijn mooie ogen vielen me direct op. Het klikte en het was voor mij liefde op het eerste gezicht.” Na verloop van tijd trouwden Buis en Feik. Zij gingen eerst bij een kennis van Buis ‘inwonen’. Dat was in Katwijk aan Zee. Later woonde het stel in een flatwoning in dezelfde plaats, maar Buis was vanwege zijn werk veel van huis. Zelf het verre Curaçao werd met een bezoek vereerd en hij kwam meer dan eens thuis van Engeland met dikke zuurstokken voor de kinderen. “Ik hield van de vrijheid.” Buis wende aan dit bestaan, maar dat was anders voor zijn vrouw. “Ik hield het ongeveer tien jaar vol, maar de heimwee naar Coevorden was zo groot”, vult Feik aan. “Mijn moeder kwam er alleen voor te staan na het overlijden van mijn vader. Dat had er zijdelings mee te maken. Mijn familie woonde hier en het maakte Buis niet zo heel veel uit waar hij woonde.”

Juiste beslissing

Het echtpaar Hoek nam een juiste beslissing door in Coevorden te gaan wonen en na de geboorte van hun vierde kind stopte Buis met werken op zee. In Coevorden werkte Feik - zij mocht graag toneelspelen en diende lange tijd het bestuur van buurt- en speeltuinvereniging Lootuinen - nog onder meer voor het Groene Kruis, waarna het mooi was geweest met het werkzame leven voor Buis en Feik. “We wonen bijna vijf jaar in De Schutse en doen vaak mee wanneer er activiteiten zijn.” Tijdens zijn werkzame leven op zee kookte Buis overigens wel eens voor zijn collega’s, maar hij was er geen vaste kok. “Ik mag nog altijd graag koken en ben gek op zeemansliedjes. Voor het avondeten drinken we altijd een borreltje en dan zing ik ook even.” Feik lachend: “Ik ken zijn liedjes uit den treure.” Buis en Feik Hoek hebben vier kinderen, zeven kleinkinderen en zeven achterkleinkinderen.

Auteur

Redactie