'De chauffeurs kwamen overal vandaan'

COEVORDEN

Ab en Janna Otten-Bekman kregen maandag burgemeester Bert Bouwmeester niet zonder reden over de vloer, want het echtpaar uit Coevorden is zestig jaar getrouwd.

Door Kristian Elders Ab en Janna - zij zijn 83 jaar - wonen in een aanleunwoning bij woonwijkcentrum De Schutse. Toch missen zij ‘hun’ truckerscafé in Weijerswold. Jarenlang was het echtpaar Otten eigenaar van het wegrestaurant onder de rook van Coevorden. Nog niet eens zo heel lang geleden werkten Ab en Janna nog altijd op de achtergrond mee in het café, maar de gezondheid van Ab liet dat op een gegeven moment niet meer toe. “We wonen nu ongeveer een jaar hier en hadden daarvoor drie maanden onderdak in woonzorgcentrum St. Franciscus”, vertelt Janna. “Het bevalt hier goed, maar we hebben altijd een druk leven gehad. Dat mis je toch.” Janna: “We moeten blijven lopen om soepel te blijven, maar we missen ‘de achterdeur’. We kunnen niet even naar buiten om bijvoorbeeld iets op te ruimen. In Weijerswold was dat wel anders.”

Dommerskanaal

Ab zag het levenslicht in het Overijsselse Lutten, terwijl Janna ter wereld kwam in de buurt van Schoonebeek. In het vroegere gehucht Dommerskanaal om precies te zijn. “We ontmoetten elkaar op de weg, die door de Emmerdennen loopt. Daar waren in die tijd op zaterdag- en zondagavond veel jongens en meiden te vinden. We gingen met een groepje naar Emmen. Dat was gezellig!” Na vijf jaar verkering trouwden Ab en Janna in Coevorden. Zij woonden zeker niet alleen in de omgeving van de Vestingstad. “We zaten ook elf jaar in Arnhem, want Ab kreeg daar werk in dienst van de Akzo. Voor hetzelfde bedrijf - maar dan in Emmen - werkte Ab later nog eens heel wat jaren.” Theo en Geertje (een dochter van Ab en Janna, red.) Heemskerk zijn de huidige eigenaren van het wegrestaurant én familiebedrijf in Weijerswold. De geschiedenis herhaalt zich, want ooit namen Ab en Janna de zaak over van de ouders van Ab. “We zaten met ons café altijd onder de mensen. De chauffeurs kwamen overal vandaan. Dat was erg mooi én gezellig! We kregen 160 mensen over de vloer tijdens onze afscheidsreceptie. Dat was afgelopen voorjaar in het café.” Ab en Janna Otten hebben twee kinderen, zes kleinkinderen en drie achterkleinkinderen.

Auteur

Redactie