Minder regels, meer ruimte voor ondernemers

EMMEN

Waar mogen ijs- en snackkramen voortaan staan? En mogen er kramen staan op het Raadhuisplein? Dat staat in het nieuwe beleidskader ‘standplaatsen en venten’ dat het College van de gemeente Emmen heeft vastgesteld.

De gemeente kiest voor minder regels en meer ruimte voor ondernemers. Voor het buitengebied hoeft niet langer een vergunning te worden aangevraagd. Voor de centra is dat nog wel nodig. Hier zijn standplaatsen aangewezen, waarvoor iemand een vergunning voor vijf jaar kan aanvragen. Er zijn drie nieuwe locaties in het centrum van Emmen opgenomen: één op het Raadhuisplein en twee in het oude dierenpark. Voor deze drie locaties geldt dat er een vergunning voor één jaar aangevraagd kan worden. Ook is het nu mogelijk dat iemand een standplaats inneemt bij een supermarkt of groot winkelbedrijf. Hiervoor is wel goedkeuring van de eigenaar van het parkeerterrein nodig. Nieuw is ook dat de gemeente nu richtlijnen heeft opgenomen voor tijdelijke standplaatsen, zoals promotie-stands en goede doelen. Hiervoor mag maximaal drie keer per jaar een standplaats worden aangevraagd, voor de duur van één dag. Ook hiervoor is een aantal vaste locaties bepaald. Het beleidskader is ontwikkeld in overleg met horeca-ondernemers en standplaatshouders. Het beleidskader is nog een concept; betrokkenen hebben twee weken de tijd om hierop te reageren. In het voorjaar van 2017 neemt de gemeenteraad dan een definitief besluit.

Auteur

Redactie