Jo Assen en Jan Stroeve blijven actief voor Protos Weering Zaalvoetbaltoernooi

STEENWIJKSMOER

De veertigste editie van het Protos Weering Zaalvoetbaltoernooi start op dinsdagavond 27 december met de voorronde. Honderd clubs komen dan in actie en in twintig sporthallen rolt de bal. Deze krant blikt vooruit op het befaamde toernooi. In december komen spelers aan het woord en ook de arbitrage wordt niet vergeten. De aftrap is voor het organisatiecomité van het grote zaalvoetbaltoernooi.

Door Kristian Elders Voorzitter Jo Assen (70) en secretaris Jan Stroeve (69) zwaaien na de komende jubileumeditie af, maar het toernooi is als een virus voor Assen - hij is veertien jaar voorzitter - en Stroeve, die tien jaar de functie van secretaris bekleedt. Afscheid nemen lijkt wat dat betreft niet te bestaan. “We blijven ons vrijwillig inzetten”, zeggen beide heren aan de keukentafel bij Assen thuis. De opvolger van Stroeve is zijn neef Jasper Stroeve, terwijl clubman Gradus Zwiers - hij was jarenlang penningmeester van voetbalvereniging Protos in zijn woonplaats Steenwijksmoer - het stokje overneemt van Assen. Aan de Dalerveensestraat in Dalen vertellen de preses en secretaris dat de organisatie kan rekenen op een trouw legioen vrijwilligers. “Ook de jeugd helpt mee en het comité is al een mix van jong en oud”, zegt Stroeve. “Dit zijn echte Protos-mensen waar we op kunnen bouwen. Ons voordeel is dat we veel vrije tijd hebben, maar bij de jongeren is dat anders.” Lang geleden werd Assen voorzitter omdat hij een keer niet aanwezig was bij de vergadering. “Niemand wilde destijds, dus werd ik naar voren geschoven”, weet hij nog goed. “Ik volgde Arnold Homma op.”

Kameraadschap

Assen en Stroeve geven de jeugd verantwoordelijkheid bij de organisatie, maar zij houden wel een vinger aan de pols. “We geven hen ook waardering. Dat hebben ze nodig.” De oud-eerste elftal spelers van Protos roemen de onderlinge sfeer en het kameraadschap. “Dat is het mooie aan onze organisatie, die overigens helemaal niet zo strak is. We vieren na de wedstrijden samen feest in het dorpshuis in Steenwijksmoer. De jongeren en de ouderen gaan erg goed samen.” Nieuw is dit jaar dat vanaf de kwartfinale door twee arbiters wordt gefloten en zo lijkt er geen twijfel meer mogelijk over de beslissingen van de scheidsrechters. Een favoriet voor de eindzege laat zich ook volgens Assen en Stroeve lastig voorspellen. Stroeve: “Wel verwacht ik het nodige van HZVV uit Hoogeveen en ook Staphorst.” Assen geeft op zijn beurt aan in welke mate het toernooi leeft bij de spelers. “Smilde’94 (za.) eindigde in de voorronde eens puntloos onderaan met geen enkele goal gescoord, maar ze wilden toch direct weer meedoen tijdens de volgende editie.” Meer informatie staat op www.protosweering.nl.

Auteur

Redactie