Jan Willem Jansen: ‘Ik ben Sinterklasofiel’

EMMEN

Het is sinds een paar weken een drukte van belang op het Noorderplein in Emmen. De bibliotheek is voor de tweede keer omgetoverd tot Sinterklaashuis en daar komen honderden kinderen op af.

Tekst en foto: Mayke Bos Uw weekblad was nieuwsgierig wat er zich daarbinnen afspeelde en kreeg een rondleiding van Mooie Piet en organisator Jan Willem Jansen (27) van Stichting Sinterklaashuis Emmen. “Eigenlijk zijn we twee stichtingen. Stichting Sinterklaas Emmen, dat is de stichting van alle pieten en de Sint. Maar je hebt ook Stichting Sinterklaashuis Emmen, die zijn vooral van het materiaal. Zij zorgen er bijvoorbeeld voor dat we hier zo’n mooie plekje hebben”, legt Mooie Piet uit.

Daklopen

De samenwerking tussen beide partijen verloopt erg goed en dat levert iets moois op voor alle kinderen, die een kijkje komen nemen. “We zijn erg blij met de bezoekersaantallen. Er komen hier zo’n 600 tot 700 kinderen en ouders per middag dat we geopend zijn”, vertelt Jansen trots. In de ontvangsthal krijgt ieder kind een mijter met daarop hun naam en het nummer van hun groep. Per groep brengt de Heen-en-weer Piet de kinderen naar de eerste kamer, waar ze kunnen zingen, dansen of tekenen en iets lekker krijgen. Na acht minuten klinkt er een bel en is het tijd voor de volgende kamer. De Kunstbeweging staat al klaar om met de kinderen een hoedendans te doen. Vervolgens staan voorlezen, daklopen en een kijkje in de kluis van Sinterklaas op het programma. Na zo’n veertig tot vijftig minuten vermaak met de pieten is het tijd om bij Sinterklaas op bezoek te gaan. Zijn huiskamer is knus en Sinterklaas loopt er op zijn sloffen.

Genieten

Mooie Piet en Jansen zijn al jaren met veel passie betrokken bij het Sinterklaashuis. “Je doet het voor het toetje van die kinderen. Dat glimmertje in hun ogen, daar doe je alles voor. Bovendien ben ik echt Sinterklasofiel, ik geniet er zelf ook erg van. Ik krijg zelfs fanmail en ik weet dat er kinderen zijn die mijn foto het hele jaar door boven hun bed hebben hangen”, zegt Mooie Piet. Jansen knikt. Zelf heeft hij al jaren geen vakantie meer opgenomen in de zomer, want tijdens de Sinterklaasperiode wil hij volop genieten van het Sinterklaashuis. “Eigenlijk is het een vreselijk uit de hand gelopen hobby”, lacht hij. Het Sinterklaasfeest is voor iedereen, vinden Mooie Piet en Jansen. Daarom is de entree helemaal gratis. “Het gebeurt daardoor wel eens dat mensen moeten wachten in de ontvangsthal, maar uiteindelijk wordt dat wachten beloond. We zien heel veel kinderen meerdere keren terugkomen, omdat ze het zo mooi vonden”, zegt Jansen. Op woensdagmiddag 30 november en op zaterdagmiddag 3 december is het Sinterklaashuis nog geopend tussen 13.00 uur en 17.00 uur.

Auteur

Redactie