Gastlessen over gevaren internet en loverboys

EMMEN

Alle brugklassers en hun ouders werden deze week uitvoerig bijgepraat over de risico’s van het internet en de gevaren van loverboys. Het Hondsrug College organiseerde de bijeenkomst in samenwerking met de Rotaryclub Emmen en Innerwheel Zuid-Oost Drenthe.

Geen saaie monoloog met een internetfilmpje, maar meeslepende en confronterende betogen door bureau Samen-Binden en ervaringsdeskundigen van Stichting Open Ogen. In de praktijk zijn twaalf- en dertienjarigen sneller en behendiger met bijvoorbeeld internet, Facebook en Instagram dan hun ouders. Ze staan er bij wijze van spreken mee op en gaan er mee naar bed. Je hoeft ze niet veel meer te leren zou je denken. Als het gaat om de risico’s is er echter nog een wereld te winnen. Internet is nu eenmaal een wereld zonder grenzen. Vol verlokkingen, uitdagingen en gevaren. Vertel je privézaken aan je ‘Facebook-vrienden’? Als je twaalf bent, gaan de alarmbellen niet zo snel rinkelen als iemand een erg persoonlijke vraag stelt. Kijk je als ouder wel of niet mee op bijvoorbeeld het mobieltje van je kind? Is het zichtbaar als je zoon of dochter een fout vriendje heeft op Facebook? Vragen genoeg, maar pasklare antwoorden of oplossingen zijn er vaak niet. Ieder kind, maar ook elke situatie is verschillend. De gastlessen waren daarom ook een soort ‘wake up-call’ voor ouders en leerlingen van het Hondsrug College. Als jongeren en hun ouders weten dat de digitale wereld niet alleen leuk, maar soms ook gevaarlijk is, letten ze vaak beter op.

Auteur

Redactie