Sippie Luinge-Smid: 'Het klikte meteen goed'

COEVORDEN

Klaas Luinge (91) en Sipkje Luinge-Smid (86) - zij wordt ook wel Sippie genoemd - uit Coevorden zijn sinds zondag 65 jaar getrouwd. Zij vierden dit met familie en vrienden bij Talens in Coevorden.

Door Mayke Bos Sippie komt oorspronkelijk uit het Friese stadje Hindeloopen. Haar oom en tante verhuisden naar Heerenveen en de negentienjarige Sippie hielp ze daarbij. De laatste nacht van de verhuizing bracht ze door bij kennissen van haar oom en tante. Het waren de ouders van Klaas, maar die zat op dat moment voor vier jaar in Indonesië. “Ik kende deze mensen niet en Klaas ook nog niet. Zijn foto stond er wel, maar dat was ook het enige”, vertelt Sippie. Bij het vertrek vroeg de kennis van haar tante of haar tante Klaas eens wilde schrijven. “Die jongens zaten daar volgens haar echt op post uit Nederland te wachten. Mijn tante vroeg of ik ook een brief wilde sturen en ik durfde dat niet te weigeren, dus ik stemde ermee in”, zegt Sippie. Het briefje bleef nog een tijdje in haar tas zitten, maar belofte maakt schuld en ze vond dat ze toch iets moest sturen. Het viel niet mee om iets op papier te zetten voor een vreemde en het werd een kort en zakelijk briefje. Binnen twee weken kreeg ze een brief terug van Klaas. Hij vond het geweldig dat ze hem had geschreven en hoopte dat ze hem nog eens zou schrijven. Twee jaar lang schreven ze elkaar brieven, zonder elkaar ooit echt ontmoet te hebben. Zelfs de postbode was van de correspondentie op de hoogte, omdat er steeds meer brieven kwamen. “In een brief schrijf je soms meer over jezelf dan dat je normaal gesproken tegen iemand zou zeggen. We leerden elkaar daardoor goed kennen en na een poosje vroeg hij of ik op hem wilde wachten, maar ik wilde me zo jong nog niet binden aan iemand die ik nog nooit had gezien”, vertelt Sippie. Ze spraken wel af om elkaar te ontmoeten als Klaas thuis zou komen.

Rotterdam

Die eerste ontmoeting ging niet zoals verwacht. Sippie lag ziek op bed, maar dat weerhield Klaas er niet van om haar op te zoeken. “Het klikte meteen goed, het voelde heel eigen”, zegt Sippie. Klaas beaamt dat. Na een jaar verloofden en trouwden ze. Klaas ging werken bij de politie in hun nieuwe woonplaats Rotterdam. Ze kregen daar twee dochters: Joke en Tinie. Klaas maakte promotie in zijn carrière en daarvoor verhuisden ze naar Bolsward, waar nog eens twee dochters ter wereld kwamen: Marleen en Hanneke. In Scharnegoutum - hun derde woonplaats - werd Klasina geboren. In totaal verhuisden ze acht keer. Uiteindelijk kwamen ze terecht in Schoonebeek, waar ze zo’n dertig jaar woonden. Klaas was daar hoofd bij de politie, totdat hij met pensioen ging. Klaas en Sippie hebben veel van de wereld gezien. Ze reisden naar Indonesië en zagen bijna alle landen in Europa. Tegenwoordig blijven ze meer in de buurt. Ze hebben nog best een druk leven en een grote familie met vijftien kleinkinderen en elf achterkleinkinderen. Ook met elkaar vermaken ze zich nog prima. “Hoe ouder we worden, hoe minder we elkaar kunnen missen”, zegt Sippie.

Auteur

Redactie