Pianist en pianodocent Leonard Leutscher overleden

EMMEN

Leonard Leutscher, de culturele motor op het gebied van de klassieke muziek in Emmen, is op 15 november overleden. Leutscher was sinds eind augustus dit jaar plotseling zeer ernstig ziek.

De cursussen van Leonard Leutscher zijn een begrip in Emmen. Honderden cursisten zijn door zijn enthousiaste manier van lesgeven doorgedrongen in de wereld van de klassieke muziek. Zij hebben leren luisteren en hebben componisten, die lang geleden leefden, voor altijd in hun hart gesloten. Tijdens zijn bruisende en humoristische lessen leerden de cursisten over een bepaald muzikaal onderwerp feiten en theorieën, en legde hij verbanden met gebeurtenissen in de levens van de componisten. Hij bracht zijn kennis over met ongekende passie, humor en diepgang. Klassieke muziek werd door zijn aanpak modern, en toegankelijk voor iedereen.

Luistercursussen

Leonard Leutscher gaf ruim 35 jaar luistercursussen in Emmen, met meer dan 100 cursisten per jaar. Eerst bij het Centrum voor de Kunsten (CQ) en de afgelopen jaren als zelfstandige via Het Luisterrijk. Aansluitend gaf hij jaarlijks een Componisten Special, die uitmondde in een festivalweek rond een componist. Leonard Leutscher (1951 -2016) studeerde piano en muziektheorie aan Het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Hij was een aantal jaren als docent muziektheorie verbonden aan het conservatorium van Zwolle. Met het Orion Ensemble gaf hij vele concerten. Hij was een bevlogen componist, pianist en muziektheoreticus, maar vooral een tovenaar als het ging om educatie. Eerder deze week is hij genomineerd voor de Oeuvre Cultuurprijs Emmen.

Auteur

Redactie