Willem Buitenkamp: ‘Wij zijn de Willies’

EMMEN

Willem Buitenkamp en Willie Buitenkamp-van Gaans zijn al zolang een begrip dat ze ook wel ‘de Willies’ worden genoemd. Woensdag 16 november vieren ze hun 65-jarig huwelijksjubileum.

Tekst en foto: Mayke Bos Ze waren beiden nog piepjong toen ze trouwden, namelijk achttien jaar. Ze ontmoetten elkaar bij de firma S. Muller en Co, het confectiebedrijf in de stad Groningen waar ze allebei werkten. Willem bracht Willie naar huis, na een bedrijfsfeestje, waar ze elkaar die avond iets beter hadden leren kennen. Er volgde een afspraak, want Willie had Willem iets in bewaring gegeven en moest dat later weer ophalen. “Ja, dat was er één uit haar trukendoos”, lacht Willem. Ze trouwden in het gemeentehuis van Haren. Het huwelijk werd summier gevierd, want zeker in de beginjaren was het financieel gezien flink knokken voor het jonge echtpaar. De eerste jaren woonden ze bij hun ouders in Groningen, waar hun oudste dochter Lidie werd geboren. Later verhuisden ze naar Haren, waar zoon Wiert werd geboren. Na een aantrekkelijk zakelijk aanbod van Bruynzeel besluit het gezin naar Zaandam te verhuizen. Hier kwam hun tweede dochter Linda ter wereld. Willem voegt eraan toe: “Helaas zijn onze zoon en schoondochter op veel te jonge leeftijd van ons heen gegaan.”

Willem

In de zestiger jaren klopt AKZO Nobel aan bij Willem. Ze willen graag dat hij in Emmen komt werken en bieden het gezin een woning in de wijk Angelslo aan. Willem, Willie en hun kinderen voelen zich al gauw thuis in Emmen. Inmiddels woont het echtpaar alweer ruim veertig jaar in de Emmer wijk Bargeres. Ze hebben zeven kleinkinderen en een achterkleinkind. “Ruzie maken”, is het gekscherende antwoord van Willie op de vraag wat ze zoal nog samen doen. Willem begint te lachen. “Ach nee hoor, maar we mogen elkaar wel graag plagen.” Willie knikt en beaamt dat ze inderdaad erg met elkaar kunnen lachen, ook nog na 65 jaar. Decennialang brengt het echtpaar een groot gedeelte van het jaar door in Zuidlaren, van april tot oktober. “Daar hebben we een zomerhuisje, waar we al jaren komen. In de beginjaren stonden we op de camping, toen water nog gehaald moest worden bij een pomp. Inmiddels zijn we van alle gemakken voorzien. We hopen daar ook nog een tijdje te komen, als de gezondheid het tenminste toelaat”, vertelt Willem. Willie is een natuurmens en kan erg genieten van de bosrijke omgeving. Zowel in Zuidlaren als in Emmen zijn er veel mensen die het echtpaar kennen. Als ze boodschappen doen, wordt regelmatig hun naam geroepen. “Bovendien zijn we al zo lang samen dat mensen ons zelfs weleens ‘de Willies’ noemen”, lacht Willem. “Ja, de Willies, dat zijn wij.”

Auteur

Redactie