Emmen krijgt IJsbeeldenfestival in december

EMMEN

Vijf kunstenaars trekken 11 december naar het centrum van Emmen om daar bijzondere creaties te hakken uit tien blokken ijs. Niet eerder vond een vergelijkbaar ijsbeeldenfestival in Emmen plaats.

Tekst en foto: Vincent Trechsel Dat zegt centrummanager Marcel Meijer, die voor het evenement in contact kwam met ijsgoeroe Wim Vos uit Orvelte. Vos is in de ijswereld een begrip en levert in december de 350 kilo zware ijsblokken, die hij in zijn werkplek aan huis prepareert. Het idee is dat 11 december verspreid door Emmen ijsblokken staan van een meter hoog en zestig centimeter breed en zestig centimeter diep. Het publiek mag vervolgens zeggen wat de kunstenaar voor bijzonder sculptuur moet hakken, schuren en boren. “Het is de bedoeling dat die ijssculpturen aan het einde van de dag klaar zijn”, verduidelijkt Meijer.

IJsblok

De ijsblokken staan momenteel in een vriescel in de werkplek van Vos – vanaf 1986 zelf ijshakker van beroep en elke ‘ijshakwedstrijd’ in Nederland eerste wordt – en worden binnenkort gestald in vriescellen in de oude dierentuin, die voor de gelegenheid weer worden aangeslingerd. En ijsblokken maken, dat schijnt niet iedereen te kunnen. Althans, niet met het resultaat dat Vos nastreeft. “Maak maar eens goed en helder ijs, dat is nog niet zo gemakkelijk”, zegt hij. “Ik heb in mijn werkplek een invriesmachine liggen. Zelf gebouwd. Met ontkalkt kraanwater maak ik laagje voor laagje een ijsblok. Op die manier krijg je er geen luchtbellen in.” Op de vraag of de ijsblokken smelten wanneer ze van Orvelte naar Emmen worden vervoerd, schiet de ijsmeester in de lach. “Deze blokken zijn 25 graden onder nul. Die zijn zo goed gemaakt, dat ik ermee op een zomerdag van mijn huis naar Maastricht kan rijden, zonder dat er ook maar een druppel smelt.”

IJsbeeldenfestival

Het is overigens niet gek dat centrummanager Meijer voor zijn IJsbeeldenfestival uitkomt bij Wim Vos, want dat komt iedereen. Op de verjaardag van koning Willem-Alexander, tijdens de uitreiking van het Gouden Kalf en bij de opening van de Amsterdam Arena; overal wordt Vos gevraagd om de mensen te verrassen met de mooiste creaties. “Ik vind het mooi om van een natuurproduct iets bijzonders te maken.” Zijn eerste creatie was een bierfles van drie meter hoog met een doorsnee van zeventig centimeter. De complete bierfles – in opdracht van Amstel – kon zelfs rekenen op een met graankorrels gekleurd etiket met de tekst ‘Bier 1870’. Een zeven meter hoge draak – goed voor 2700 kilo ijs – is de ijssculptuur waar Vos het meest trots op is. “Daar heb ik 28 uur over gedaan. De tijd waarin wij ijshakkers sculpturen maken, is wel een dingetje. Zo kan ik in drie minuten een roos maken binnenin een blok ijs. Dat is heel erg snel.” Op de diverse pleinen in Emmen is 11 december een ijshakker aan het werk te zien. Op het Marktplein kunnen kinderen een cheque – namens de Rabobank geschonken aan het Cultuurfonds – uit een ijsblok hakken. Het IJsbeeldenfestival moet een terugkerend evenement worden. “Maar dan moet het wel ijs- en ijskoud zijn”, besluit centrummanager Meijer met een knipoog.

Auteur

Redactie