Orgelpijp spelen met fietspomp

Emmen

Schoolkinderen uit Emmen brengen eind deze maand orgelpijpen tot leven met fietspompen. Opeens blijkt het kerkorgel (het oudste en krachtigste muziekinstrumenten) ook voor kinderen leuk en uitdagend te zijn.

Maar liefst vijfhonderd kinderen van tien basisscholen uit de gemeente Emmen bezoeken op 29 november in de Grote Kerk de muzikale theaterproductie Cecilia van organist Ton Koopman. Om de leerlingen voor te bereiden, krijgen ze op school een speciaal voor dit project ontwikkelde muziekles van Raccolta: De Muziekmachine. Tineke Vos, docent van Raccolta vertelt: „In mijn workshop komen de kinderen in aanraking met De Muziekmachine. In deze zelfgebouwde machine bespelen ze met fietspompen loshangende orgelpijpen. Zo wordt een orgel bespelen opeens interessant. De kinderen leren waar de klank vandaan komt en hoe die ontstaat. Deze humorvolle benadering blijkt goed te werken. De kinderen komen spelenderwijs in aanraking met klassieke muziek en krijgen inzicht in de technische werking van een orgel.” Dit project komt tot stand door een samenwerking van Stichting Grote Kerk, Cultureel Emmen en Stichting De Kunstbeweging, die zich onder meer inzet voor het ontwikkelen van goed cultuuronderwijs binnen basisscholen in de gemeente.Op het eerste gezicht is een kerkorgel niet bepaald het instrument waar jonge kinderen veel belangstelling voor hebben. Tot ze er echt mee in aanraking komen.

Auteur

Redactie