'Gevarieerd eten is belangrijk'

COEVORDEN

Het was vrijdagmiddag gewoonweg druk in de Coevorder Willibrordusschool en dat had een goede reden. De zogeheten projectweek voeding kwam tot een einde met een markt.

Door Kristian Elders De basisschool in de stadswijk Binnenvree is bezig met een aantal deelvignetten van de Gezonde school. De leerkrachten en kinderen zijn ermee bezig om het predicaat Gezonde school te ontvangen, maar dan moeten er wel deelvignetten worden gehaald op het vlak van onder meer voeding, sociaal-emotionele ontwikkeling en milieu. Voeding is het eerste vignet en dat aspect stond een schoolweek lang op het menu aan de Thorbeckestraat. De leerkrachten Ilse Brand en Mirjam van der Meer organiseerden de projectweek over voeding.

Eerste levering

Bij de Willibrordusschool worden twintig weken lang en drie keer per week EU-school groenten en fruit geleverd. Deze EU-school fruit en groenten worden gesubsidieerd door het ministerie. “De eerste levering was deze week”, zeggen Brand en Van der Meer. “We gaven het thema aandacht tijdens de lessen en de kinderen maakten kleine gerechten voor de markt. Een traktatie, lunch of iets om te drinken. Alle groepen deden mee in aanloop naar de proeverij van vrijdag. Ouders en hun kinderen bezochten de markt en genoten van onder meer smoothies, quiche, brood met komkommer, fruit en drinken.” Deze week werden er pomelo's geleverd. “De kinderen kenden de pomelo nog niet en zo zijn er meer vruchten, die ook gezond en lekker zijn. Gevarieerd eten is belangrijk. Voor de duidelijkheid: we leggen niet iets op. Wij stimuleren als school en willen iets uitstralen op het gebied van vitaal burgerschap. Binnenkort besluiten we over wat het volgende deelvignet wordt dat we als school willen behalen.” Een jeugdverpleegkundige van de GGD adviseerde de school bij het samenstellen van het voedingsbeleid.

Auteur

Redactie