Jody van Overbeek: ‘Dit is het hoogtepunt’

EMMEN

Jody van Overbeek (49) uit Emmen stond 22 jaar lang als dirigent voor het concertorkest van Harmonie Euterpe. Op 26 november neemt hij na een groots concert afscheid van de vereniging.

Door Mayke Bos Van Overbeek komt oorspronkelijk uit Brabant en zat in Tilburg op het conservatorium. Een vacature bij de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso bracht hem naar Assen. Hij werd aangenomen als muzikant. Hij studeerde klarinet, saxofoon en directie toen er een vacature voorbijkwam bij Harmonie Euterpe als dirigent. Ook hier werd hij aangenomen. Na elf jaar kreeg hij een auto-ongeluk, waarna hij er een tijdje tussenuit was, maar anderhalf jaar later pakte de dirigent het weer op, om het nog eens elf jaar met plezier vol te houden. Toch komt er nu een einde aan. “Het is een weloverwogen besluit om te stoppen. Het geeft wel een dubbel gevoel, want ik kijk terug op een heel leuke tijd en het is toch wel echt mijn clubje”, zegt Van Overbeek.

Gevoel

Ondanks het dubbele gevoel staat hij wel achter zijn besluit. “Tweeëntwintig jaar voor hetzelfde orkest staan is lang. Ik heb kinderen vanaf een jaar of acht zien binnenkomen en die kinderen zijn nu dertig, dat is wel leuk. Veel mensen kwamen en gingen. Misschien zou het wel leuk zijn om een reünieorkest te starten, bedenk ik me nu.” Maar zijn afscheid is wel menens. “Op een gegeven moment heb je zoveel met elkaar meegemaakt. Ze zeggen dat je op je hoogtepunt moet stoppen. Dat gevoel heb ik nu. Het is goed geweest en het is bovendien tijd voor een frisse wind.” Die frisse wind is er nog niet, maar er is een vacature uitgeschreven. Na zijn vertrek zullen er dirigenten komen ‘proefdirigeren’. Een dirigent is de klankregisseur van livemuziek, maar het omgaan met mensen is minstens zo belangrijk als het bepalen van het volume en het tempo, volgens Van Overbeek. “Mensen komen gauw bij je met problemen. Daar moest ik eerst even aan wennen, maar dat hoort er zeker bij. Als dirigent bouw je echt een band op met je orkest.” Van Overbeek benadrukt dat veelzijdigheid en creativiteit wel een vereiste zijn voor de nieuwe dirigent. “Het is geen standaard harmonieorkest. Het zijn veel jonge mensen met goede ideeën. Ze doen heel veel leuke en bijzondere dingen zoals een bioscoopconcert, een musicalconcert en het spektakel waarmee ik straks ga afsluiten.”

Emmen

Het avondvullende afscheidsconcert is op 26 november in het Hampshire Hotel in Emmen. De zestig orkestleden van Harmonie Euterpe staan op het podium met zeventig zangers, een band, een dj en meer dan vijftig dansers. De generale was vrijdagavond in Lingen. “Het was heel mooi. Alles viel op zijn plek, dat is echt kicken.”

Auteur

Redactie