Rik Vinke: ‘Optreden maakt mij gelukkig’

COEVORDEN/SCHOONEBEEK

Het Coevorder stadscafé Vancouver steunt 3FM Serious Request. Opnieuw is er een samenwerking met de Rotary Club Uelsen/Coevorden en ook de talentvolle muzikant Rik Vinke (17) helpt mee.

Door Kristian Elders Theo Vinke (49) - hij is geen familie van Rik - is namens de Rotary Club Uelsen/Coevorden mede-organisator van een muziekavond in Vancouver. Artiesten en bands treden op woensdag 21 december vanaf 18.00 uur op in het café aan de Friesestraat. Er is die week nog meer te beleven in Vancouver om geld in te zamelen voor Serious Request, weet kroegeigenaar Han Mulder (52). Zo staat er donderdag 22 december vanaf 21.00 uur een voetbalquiz op het programma en is het op dinsdag 27 december vanaf 20.00 uur tijd voor een popquiz. De opbrengst van Vancouver wordt uiteindelijk persoonlijk naar Breda gebracht, waar het Glazen Huis dit jaar staat. Serious Request vraagt deze keer aandacht voor longontsteking, waaraan jaarlijks 900.000 jonge kinderen sterven. De muziekavond - met lucht en ademen als thema - krijgt bezoek van in elk geval Different Faces, Hilde & Richard, Nick Arends, Peter Zwerver en Romy Ganzevoort, Rik Vinke, Triple Trouble, Inge Tibben en Reckless. Er kan geboden worden op muzikanten en bands voor een optreden bij mensen thuis.

Gedachte

“Wie weet staat er een groot talent op.” Die woorden liet Theo Vinke vorig jaar in deze krant optekenen en juist die gedachte van de Coevordenaar kwam uit voor wat betreft Rik Vinke uit Schoonebeek. De jonge muzikant trad vorig jaar ook op in Vancouver voor onder meer Serious Request. Aanvankelijk durfde Vinke destijds geen beelden van zijn optredens op YouTube te zetten, maar hij besliste toch anders en dat bleek een goede zet. De mensen van platenmaatschappij Neo Music in Bovensmilde zagen beelden van de countrymuziek van Vinke in Vancouver en bleken enthousiast. De tiener kreeg een platencontract en won eerder dit jaar het Drèents Liedtiesfestival. Rik doet op 11 december een gooi naar de nationale DCMA (Dutch Country Music Association) Awards 2016. “Heel veel leeftijden kunnen zich vinden in countrymuziek”, vertelt Rik. “Zoveel mogelijk optreden maakt mij gelukkig.” De fan van Daniël Lohues wil ‘zeer graag’ door in de muziek. “Ik hoop een award te winnen op 11 december en wil graag voor mijn twintigste in Nashville zijn geweest. Dat is dé countrystad van de wereld en ik kan daar zoveel leren.” Rik heeft ondertussen twee singles achter zijn naam staan en is bezig met een album. “Zelf nummers schrijven is ingewikkeld en dat heeft dus tijd nodig. Gelukkig kan ik beschikken over goede tekstschrijvers.”

Uelsener Muzieknacht

De organisatie van de muziekavond wil op 21 december ook aandacht vragen voor de Uelsener Muzieknacht op 20 januari, waar honderden artiesten belangeloos optreden. De enthousiaste Vinke - muziek loopt als een rode draad door zijn leven - heeft nog een doel voor ogen. Het stimuleren van muziek en muziekonderwijs in de gemeente Coevorden, want er is geen muziekschool meer in de genoemde gemeente. Aan die situatie wil de organisatie van de muziekavond dan ook graag iets doen. Meer informatie over de muziekavond: stuur een mail naar theovinke@gmail.com of bel 06-43822596.

Auteur

Redactie