André Blaauwgeers: ‘Het zou zó mooi zijn’

Schoonebeek

Het was voor André Blaauwgeers (62) uit Schoonebeek een grote verrassing dat hij als bevlogen vrijwilliger van het Griendtsveenpark is genomineerd voor de Vriendenloterij Passieprijs.

Door Mayke Bos Blaauwgeers stond ruim dertig jaar geleden aan de wieg van het park en zet zich nog steeds dagelijks in voor de dieren in en bezoekers van het mooie stukje natuur tussen Erica en Schoonebeek. De secretaris van het Griendtsveenpark gunde hem waardering en gaf hem op voor de Vriendenloterij Passieprijs.

Beestjes

“Ik heb van kleins af aan beestjes. Ik mocht ze niet altijd houden, want mijn vader was kippenboer en was bang voor ziektes. Toen ik hier kwam wonen, nam ik het hele spul mee in rennetjes. Mijn buurman hield ook van dieren en we groeiden daarin naar elkaar toe. Toen we deze grond konden huren, hadden we meteen grote plannen. We zouden er samen met de buurt een mooi buurtparkje van maken”, vertelt Blaauwgeers. Het Griendtsveenpark groeide al gauw uit tot veel meer dan dat en is inmiddels een begrip in de wijde omgeving. Destijds woonde Blaauwgeers naast het park en nam hij meerdere keren per dag een kijkje. De werkzaamheden bestonden in die tijd vooral uit dieren verzorgen en hokken verschonen. Inmiddels is er een grote groep vrijwilligers actief die hem daarin ondersteunt. Het park is nog altijd gratis toegankelijk en heeft als doel om mensen met dieren en natuur te verbinden. Je komt er onder meer pluimvee, herten, geiten, schapen, konijnen en Blaauwgeers’ twee favoriete ezeltjes tegen. In de afgelopen jaren kreeg het Griendtsveenpark steeds meer een maatschappelijk karakter. Leerlingen van de Thriantaschool in Emmen krijgen er vandaag de dag praktijkonderwijs en helpen mee in de groenvoorziening. Ook cliënten van de Noorderbrug steken er met plezier de handen uit de mouwen.

Subsidie

Bovendien merkte Blaauwgeers op dat mensen minder picknicken en meer behoefte hebben aan een plek waar ze een kop koffie kunnen drinken. Daarom wordt er nu een paviljoen gebouwd om al deze mensen een fijne plek te geven. Hiervoor vroegen ze subsidie aan bij het Europese LEADER-programma, waarbij de focus ligt op economische versterking van plattelandsgebieden. Het is nog niet bekend of deze subsidie wordt toegewezen en dat zorgt voor een onrustig gevoel bij de genomineerde. “Het zou zó mooi zijn als we met deze subsidie het park nieuw leven in kunnen blazen en tegelijkertijd zou het zo teleurstellend zijn als dat niet het geval is”, verzucht hij. De nominatie voor de Vriendenloterij Passieprijs zou daarom niet op een beter moment kunnen komen. “Daar ben ik wel heel blij mee. Het stimuleert om me voor het park in te blijven zetten.” De winnaar van de Passieprijs wordt op 7 december bekend gemaakt tijdens de uitreiking van de ‘Meer dan handen vrijwilligersprijzen’.

Auteur

Redactie