Leerlingen BWB-school genieten van kleikunst: foto's

DALEN/STIELTJESKANAAL

Kunstenares Marieke Geerlings (64) kreeg vrijdagmiddag iets meer dan twintig leerlingen van de Burgemeester Wessels Boerschool over de vloer. Het was geen verre reis voor de jeugd.

Door Kristian Elders Het atelier van Geerlings is namelijk te vinden in Stieltjeskanaal en via de weg langs Plopsa Indoor Coevorden hadden de schoolkinderen van groep 7 en 8, leerkrachten en ouders uit Dalen een ‘makkie’ om naar de locatie van de afsluiting van het project te gaan. De BWB-school in Dalen werkt nu bijna een kalenderjaar lang - met de groepen 5 tot en met 8 - in een zogeheten Kunstlab. Met behulp van subsidie van Stichting Compenta konden kunstenares Linda Dijkstra uit Sleen en organisator en procesbegeleider Dirkjan Bours uit Dalen aan de slag om het Kunstlab vorm en inhoud te geven. De schooljeugd experimenteert op duurzame wijze met kunstvormen.

Aan de slag

Het viel de geboren Noord-Hollandse Geerlings - zij gaf meer dan eens les in Dalen op het gebied van kleikunst - op dat de kinderen enorm enthousiast aan de slag gingen met onder meer klei. “Als volwassene vergeet je bijna dat het ook zo kan”, geeft Geerlings het gezelschap uit Dalen mee tijdens de evaluatie in haar atelier. “Ook was ik verrast over het feit hoe snel de schooljeugd alles oppakte. De meest mooie en wonderlijke staarten, hoofden en horens ontstonden tijdens de lessen. Mooi om te zien dat kinderen niet denken dat iets moeilijk is.” Lerares Alie Kuipers van groep 7 en 8 was ook van de partij in Stieltjeskanaal. Zij werkte tijdens de kunstlessen samen met Geerlings. Kuipers: “Werken met klei was mij wel bekend, maar door de aanwijzingen van Marieke is er nu veel meer kennis bij ons in huis om te delen met collega’s en om zelf les te kunnen geven op dit gebied. In feite nemen wij als leerkrachten het stokje over van de kunstenaars.”

Aap

De kunstlessen konden Daan Posthuma (12) en Sanna Kos (11) zeker bekoren. Deze kinderen uit groep 8 weten niet of zij in de toekomst iets met kunst willen gaan doen, maar zij hadden een heel andere situatie verwacht in Stieltjeskanaal. “We hadden geen huis verwacht waar iemand in woont, maar een apart gebouw zonder huis eraan vast. Het is mooi dat kleikunst veel details heeft. Een aap - bijvoorbeeld - kun je maken met klei en dan lijkt het net echt. Oké, misschien alleen de kleur dan niet...” Naast Marieke Geerlings kwam er de afgelopen tijd nog een kunstenaar over de vloer van de BWB-school: Jowan Remmig uit Gees. Hij gaf er les op het gebied van druktechnieken.

Auteur

Redactie