Esdal College enige Drentse Vecon Business School op alle niveaus

Emmen

Het Esdal College aan de Oosterstraat in Emmen staat vanaf vandaag te boek als Vecon Business School. Het Esdal is daardoor de enige middelbare school in Drenthe die op alle niveaus met dat 'businesspredicaat' op de gevel prijkt, want de vmbo-afdeling in Emmen had die status reeds ontvangen.

Door Vincent Trechsel Dat vertelt Emmenaar Nico Dümmer, docent economie en M&O op het Esdal College. Het predicaat 'Vecon Business School' moet Dümmers vakken bij de schoolkeuze van leerlingen extra aantrekkelijk maken. Scholen die in aanmerking willen komen voor het predicaat dienen activiteiten te organiseren die te maken hebben met ondernemerschap. Dümmer: “Denk aan het opstarten van een minionderneming of het schrijven van een bedrijfsplan. Ook het uitnodigen van ondernemers die een lezing geven is een mooi voorbeeld.” De leerlingen van vmbo 4, havo 4 en vwo 6 houden zich bezig met deze extra lesstof. Het volgen van deze ondernemerslessen is dus naast het gewone lesprogramma. Daarnaast krijgen de leerlingen ook één uur in de week een les boekhouden. “Ondernemers besteden dat vaak uit en zo redeneren leerlingen ook tijdens de les. ‘Dan huren we er toch één in’, zeggen ze dan. Ik leg de leerlingen uit dat alles wat je inhuurt, ook betaald moet worden. Ook als je geen inkomsten hebt. Heel grappig om te zien dat bij hen langzaam het kwartje valt.”

Denkwerk

Een van de leukste lesonderdelen volgens Dümmer is het beginnen van een fictieve onderneming. De Emmenaar laat de leerlingen het denkwerk doen. “Ze bedenken een product. Als eerste willen ze een pand, het liefst in het centrum. Ze willen ook een auto om hun product mee te vervoeren. Ze willen veel voorraad en natuurlijk een telefoon. Ze willen veel, zeg maar. Als ik begin over wat dat allemaal moet kosten, zien ze in dat ze hier en daar moeten schrappen. Heb je echt een pand en een auto nodig om je product aan de man te brengen? Meestal komen we tot mooie oplossingen.” Voor leerlingen die na hun middelbare schoolperiode ‘de economische kant’ op willen, kan het interessant zijn deze lessen op het Esdal College te volgen. Bij een vervolgopleiding kunnen leerlingen namelijk vrijstellingen krijgen voor bepaalde hbo-vakken. Ook die extra lessen boekhouding zijn nuttig; daar wordt namelijk een landelijk examen in afgenomen en staat dus goed op het cv van de leerlingen. Dümmer besluit: “Elke school wil zich profileren, dus dat wij op ons niveau de enige Vecon Business School in Drenthe zijn, verbaast mij wel.”

Auteur

Redactie