Gwen Blokzijl: 'Raceseizoen is een hele belevenis'

GEESBRUG

Gwen Blokzijl woont in Geesbrug en zij is goed in karten. Wat heet. De twaalfjarige werd kampioene van de Benelux - Nederland, België en Luxemburg - in de klasse mini watergekoeld bij de junioren.

Door Kristian Elders De jonge Geesbrugse pakte voor Blokzijl Racing recent de titel in Veldhoven, dat vlak bij Eindhoven ligt. Daar werden de laatste races verreden en de kampioene werd tot drie keer toe eerste in Noord-Brabant. Volgend kalenderjaar verschijnt Blokzijl - zoals het nu lijkt namens TB Kart uit het Friese Waskemeer - vanaf maart in een andere kart aan de start in de zogeheten chronoklasse en dan staat het Nederlands kampioenschap op het spel. De prestaties van Blokzijl waren voor Plaatselijk Belang Geesbrug overigens ruim voldoende om haar kandidaat te stellen voor de gemeentelijke sportverkiezingen in Coevorden. Dit racejaar kwam de kartcoureur onder meer in actie in Stadskanaal, Oss en op de Pottendijk - daar waar zij elke zondag traint - vlakbij Emmer-Compascuum en Emmen. Zij verscheen op de circuits tegen watergekoelde karts, maar ook tegen - de op papier snellere - luchtgekoelde karts. Johnny Blokzijl is de vader van Gwen en hij geeft karttraining aan haar dochter. Het racen en karten zit in de familie, want ook Mika - de vijftienjarige broer van Gwen - doet niet onverdienstelijk aan de kartsport. Op de Pottendijk is het tijdens trainingsmiddagen een kwestie van testen. Hoe is het met de motor gesteld? Rijdt Gwen strakke rondetijden? Dat alles vraagt Johnny Blokzijl - hij begon met autoracen in 1985 - zich af tijdens een reguliere training. “Ik zie karten als een mooie snelheidssport”, zegt Blokzijl.

FC Emmen

Gwen wil vol voor de autosport gaan, maar zij voetbalt ook. In haar woonplaats bij VCG (Voetbal Club Geesbrug) en bij FC Emmen, waar ze mag meetrainen. De conditie van het voetballen komt maar al te goed van pas tijdens het karten. “Mijn dochter mag natuurlijk helemaal zelf weten waar ze uiteindelijk voor kiest. Ergens hoop ik dat ze uiteindelijk doorgaat met voetbal, want mijn zoon kart dus ook.” Gwen zelf vindt het een lastige keuze om te moeten kiezen tussen karten en voetballen. “Beide sporten zijn erg leuk”, zegt zij. “Gelukkig hoef ik nu nog niet te kiezen. Wat er zo leuk is aan karten? Het is mooi om overal heen te gaan en daar te mogen rijden. Al met al is zo’n raceseizoen een hele belevenis.” De blauwe kart waarmee Gwen kampioen werd, keert in 2017 niet meer terug op de kartbaan. “Blauw is mijn lievelingskleur en de Pink Panther op de voorkant vind ik grappig.” Gwen gaat naar het Esdal College in Oosterhesselen en weet nu al voor welk beroep ze zou kiezen. “Laborant in een ziekenhuis, maar natuurlijk zou ik ook graag het hoogste willen bereiken in de racesport. De Formule 1 lijkt me mooi.”

Auteur

Redactie