Antje Hoegen: 'Derk pakte de goede fiets'

COEVORDEN

Derk (81) en Antje Hoegen-Tuik (80) zitten helemaal op hun plaats vlakbij de Coevorder haven in het centrum van de Vestingstad. Zij zijn vandaag - woensdag 2 november - zestig jaar getrouwd.

Door Kristian Elders Derk is een rasechte Coevordenaar en kwam ter wereld tegenover de Nederlands hervormde kerk. Heel even woonde de destijds pas getrouwde Derk met Antje in De Krim: ‘inwonen’ bij zijn schoonouders. In dat Overijsselse dorp vlakbij Coevorden is Antje geboren en zij had twee jaar verkering met haar huidige echtgenoot. “We woonden hier in Coevorden onder meer in de Troelstralaan en noemden de flat ‘troelala’. We woonden daar op de derde etage.” Het echtpaar Hoegen had ook onderdak in de wijk Tuindorp, waar Derk zijn jeugd veelal doorbracht. “Hoe wij elkaar leerden kennen? Dat was hier op het Coevorder marktplein. De jongens en meiden liepen in die tijd van de bioscoop naar het stationsplein. Dat was vertier voor ons. Verder was er feitelijk niets.” Antje: “Ik was daar met mijn zus en een vriendin en Derk pakte de goede fiets. Hij had de keuze tussen een zwarte en een groene fiets, maar hij koos voor de groene en die was van mij. Zo is het gekomen. Derk diende in die tijd ook de militaire dienst van de marine.” In zijn werkzame leven zette de technisch goed onderlegde Derk zich onder meer in voor de Twentse firma Van der Lof, die ook een onderkomen had in Coevorden. “Aanvankelijk was ik elektricien in woningen. Later bracht ik samen met mijn collega’s ‘het licht’ in de onrendabele gebieden tussen Hoogeveen en Meppel. Daar was voor de eerste keer elektriciteit. Tot aan mijn pensioen werkte ik daarna nog zeker 35 jaar bij de firma Hommo Koster. Ik zat ook ruim dertig jaar bij de vrijwillige brandweer van Coevorden en heb jarenlang gevoetbald bij Germanicus. Ik kon onder meer als vleugelaanvaller uit de voeten.”

Helpen

Antje stopte voortijdig met de basisschool omdat zij haar moeder moest helpen thuis. “Ik werkte ook bij de textielfabriek Eltem in Hardenberg. Later was ik huishoudelijke hulp in De Krim en omgeving bij gezinnen thuis, maar ik kwam ook bij mensen over de vloer in Stieltjeskanaal. Verder werkte ik nog een half jaar bij KLM-Kleding in Coevorden en daar maakte ik kleding zoals overalls.” Een zwarte bladzijde in het leven van Derk en Antje is het overlijden - op slechts 24-jarige leeftijd - van hun dochter Tineke. “Dat was een erg harde klap”, vertellen zij. “Mogelijk was het een hartstilstand, maar de exacte doodsoorzaak is ons onbekend. Gelukkig leven onze vier andere kinderen nog wel. We hebben vier kleinkinderen en een achterkleinkind.” In lang vervlogen tijden had Antje maar weinig tijd voor hobby’s. “Wel keken we samen naar de handbalwedstrijden van onze kinderen hier in Coevorden”, vertelt zij. “Tegenwoordig mag ik graag puzzelen en naar de bingo gaan in het dorpshuis van Steenwijksmoer.” Derk en Antje wonen tegenwoordig alweer ruim dertig jaar in hun huidige huis. Derk mag er in zijn eigen schuurtje graag houtbewerken en veelal is het op zondagmorgen een gezellige boel wanneer de familie langskomt. “We zitten dan zeker met tien mensen om de tafel en dat is erg leuk!”

Auteur

Redactie