Twaalf ondernemers investeren in duurzame energie met de Energielening Emmen

Emmen

De Energielening voor bedrijven in Emmen is een groot succes. Binnen een maand is het budget voor de energiebesparende maatregelen opgemaakt.

Het totale beschikbare budget is uitgeleend aan twaalf ondernemers die met elkaar 590.000 euro investeerden. De gemeente Emmen en de Drentse Energie Organisatie (DEO) hebben hiervan 300.000 euro beschikbaar gesteld tegen een lage rente van 1%. De bedrijven hebben geïnvesteerd in LED-verlichting, zeer energiezuinige koel- en diepvriesinstallaties en zonnepanelen. Naar verwachting wordt er 0,5 megawatt aan duurzame energie opgewekt door de twaalf ondernemers. De energiebesparing aan gas en elektra betekent een CO²-reductie van 272.000 kilogram per jaar.

Lasten

Wethouder René van der Weide is enthousiast over de belangstelling van de ondernemers: “Investeren in duurzame energie is een investering in de toekomst. De kosten zijn vaak binnen enkele jaren terugverdiend en daarna profiteert de ondernemer van de lage vaste lasten. Zo snijdt het mes aan twee kanten: lagere kosten en het is ook nog eens goed voor het milieu.” Volgens de Wet Milieubeheer zijn bedrijven verplicht om energiebesparende maatregelen te nemen als deze binnen vijf jaar terug te verdienen zijn. Met de energielening helpt de gemeente Emmen samen met DEO de bedrijven om aan deze verplichting te voldoen en duurzamer te ondernemen Guido Hoek is directeur van de Drentse Energie Organisatie en is tevreden over de samenwerking met de gemeente: “Emmen geeft met de Energie Lening een mooi voorbeeld hoe je als overheid het bedrijfsleven kunt helpen de stap naar duurzaamheid te maken.”

Auteur

Redactie