Geschiedenisleraar Hondsrug College net niet de beste van Nederland

Emmen

De aan het Emmer Hondsrug College verbonden docent Karst van der Velde heeft zaterdag net naast het goud gegrepen bij de jaarlijkse Geschiedenisleraar-verkiezing. De titel ging naar Liesbeth Dirks van het Schoonhovens College.

De nummers twee en drie werden niet bekendgemaakt. De wedstrijd werd georganiseerd door omroep NTR en het Rijksmuseum. Beide organisaties zochten leraren met passie voor hun vak, die met hun kennis en enthousiasme leerlingen inspireren, die leerlingen uitdagen om heden en verleden met elkaar te verbinden.

Formaat

"Bij het Hondsrug College is de trots niet minder groot. Karst zat bij de beste drie van Nederland. De concurrentie was groot, dus dat is een prestatie van formaat waar wij als Hondsrug College heel trots op zijn", aldus directielid Rolf Mulder. Hij is niet alleen trots op de docent, maar ook op de leerlingen die Van der Velde hebben aangemeld voor de wedstrijd. Voor de vwo-leerlingen Myrthe Jonkman en Suzan Klijnjan en hun klasgenoten was er reden genoeg om hun Meneer Van der Velde op te geven voor de verkiezing. Geschiedenis is dankzij hem weer een leuk vak geworden, vinden ze. "Toen we het over het socialisme hadden, hebben we bijvoorbeeld een strijdlied gemaakt. Echt gaaf", aldus Suzan. Tijdens de lessen over de Romeinse tijd en de Gouden Eeuw mochten de Hondsrug-leerlingen historisch koken, ofwel gerechten uit die tijd op tafel zetten. Myrthe: "Je proeft de geschiedenis en daardoor steek je er veel meer van op." Dat de Hondsrug-leraar net naast de titel grijpt, vinden ze jammer, maar ze zijn er niet minder trots om. "Dit is ook reden voor een feestje", vinden ze. Dat feest komt er zeker, belooft Rolf Mulder. "Dit laten we zeker niet onopgemerkt voorbijgaan."

Geheim

De 29-jarige geschiedenisdocent wil zijn ‘geheim’ best verklappen: "Ik vraag mijn leerlingen altijd om kritiek. Je moet met de leerlingen in gesprek gaan, ze serieus nemen. De reacties gebruik ik om mijzelf te verbeteren. Het werkt, want zij hebben me aangemeld voor deze verkiezing en daar ben ik ze erg dankbaar voor." Voor de leraar van het Emmer Hondsrug College was de verkiezing trouwens al geslaagd toen hij de top drie bereikte. Als beloning mocht hij met de klas een dag gratis naar het Rijksmuseum.

Auteur

Redactie