Max Houkes uit Sleen stuitert top 100 binnen

Sleen

Het gaat goed met tennisser Max Houkes. De zestienjarige uit Sleen speelt sinds kort met de volwassenen mee en is zondag de top 100 beste tennissers van Nederland binnengedrongen.

Door Vincent Trechsel En dat is bijzonder, want zo vaak gebeurt het niet dat een jongeling na vier wedstrijden tegen de grote mannen al bij de beste honderd Nederlandse tennissers hoort. Max strandde zondag tijdens een Nationaal Ranglijst Toernooi in Emmeloord in de halve finale, maar juist doordat hij zover in het toernooi kwam, nam hij een behoorlijk aantal punten mee naar huis. “Hoe meer punten je hebt, hoe makkelijker je aan toernooien kunt deelnemen, waarop je vervolgens niet direct tegen de beste tegenstanders speelt”, legt Max uit. Dat hij zo ver kwam, had Max dan ook niet verwacht. Het niveau waarop hij nu acteert, is volgens hem een wereld van verschil met de jeugdige wedstrijden. Er wordt op een hoger tempo gespeeld. Logisch, oordeelt de 16-jarige, en hij noemt de wedstrijden die hij nu speelt vooral leermomenten. “Ik moest zelfs wennen aan de lijnrechters en scheidsrechters. Bij de jeugd werk je daar niet mee en zeg je zelf of een bal in of uit is. Nu schreeuwt er plots iemand super hard ‘uit’. Dat was wel even wennen, maar is tegelijkertijd super vet.”

Fulltime

De ambities van Max liegen er niet om. Hij wil proftennisser worden. Bij tennisverenging LTC in Emmen – waar hij tot voor kort lid was – kan hij die droom niet verwezenlijken. Bij de Emmer vereniging begaf hij zich aan het plafond en dus traint hij nu in Bathmen, vlak bij Deventer. Max legt uit: “Bij LTC speelde ik derde klasse mix. Afgelopen seizoen heb ik op twee na alle singles en dubbels gewonnen. Een klasse hoger spelen, zit er niet in, omdat de dames in de derde klasse horen. Ook alleen de heren spelen niet zo hoog, dus toen moest ik uitwijken naar een andere club. In Bathmen train ik met vier jongens die fulltime tennis spelen en punten voor ATP-toernooien binnenhalen.” Om dat te bereiken moet je heel veel wedstrijden winnen. Daarvoor trainen de talenten langer, beter en harder. Nadeel voor Max is wel dat hij ook nog gewoon naar school moet. Dat doet hij in Emmen op het Esdal College. De havoleerling zegt dat school en sport ‘meestal goed te combineren’ zijn. “Als je thuiskomt van training, wil je het liefst een half uurtje chillen, maar je moet gelijk aan de bak voor school. Ik krijg meer huiswerk dan op een LOOT-school.”

LOOT-school

Een LOOT-school is een school met een aangepast programma voor jonge sporttalenten. Het Carmelcollege in Emmen is zo’n school. Dat Max daar geen lessen volgt heeft er volgens hem mee te maken dat hij nog maar 2,5 jaar op goed niveau tennist en dat het al die tijd prima te combineren was. “Ik heb mijn vrienden hier en ik zit nu in mijn laatste jaar, dus dat komt wel goed.” En na zijn afstuderen gaat Max full time aan de slag als tennisser. Hij krijgt daarbij begeleiding van zijn vader Gerard Houkes, die in samenwerking met Vincent Alkema (Op=Op) en Ron Peters (Adbeco) de stichting Max Tennis in het leven heeft geroepen. Vader Houkes: “Met de stichting proberen we geld te genereren om trainingen te bekostigen. Wil je je manifesteren op de wereldlijst, dan moet je op pad en dat kost geld. Fulltime tennissen kost voor Max zo’n 1500 euro per maand. Het zou mooi zijn als ‘de Vrienden van Max’ een steentje bijdragen. Max wordt al ondersteund door Intersport en Babolat.”

Auteur

Redactie