Met ‘videorechter’ een eigen rechtszaak bijwonen

Emmen

Via video een eigen rechtszaak bijwonen. Dat kan bij de rechtbank Noord-Nederland. Op 2 november vindt de eerste zitting via een videoverbinding plaats.

In samenwerking met de gemeente Emmen start de rechtbank Noord-Nederland een proef met de behandeling van bewindzaken via een videoverbinding. Een nieuwe, toegankelijke en kostenbesparende manier voor de rechtzoekende om zijn zaak bij te wonen. Het gaat om een proefjaar. Een zitting via videoverbinding is hetzelfde als een gewone zitting. Alleen heeft de rechtzoekende nu via een beeldscherm contact met de rechter. Hij hoeft niet naar de rechtbank in Assen te komen maar hij wordt, samen met zijn bewindvoerder, verwacht in het gemeentehuis in Emmen. Vanuit een speciaal ingerichte kamer wordt de zaak via een videoverbinding behandeld. Voor de rechtzoekende betekent dit een besparing van reistijd en reiskosten. De rechtbank gaat bewindzaken uit de gemeente Emmen, Coevorden en Borger-Odoorn op deze manier behandelen. Bij een bewindzaak worden de eigendommen van een persoon onder beheer gesteld van een bewindvoerder omdat die persoon niet zelf in staat is zijn financiële zaken te regelen. Dit wordt door de rechter besloten. Bewindzaken lenen zich goed voor de proef vanwege de aard en de korte behandelingstijd. Voorziet de 'videorechter in een behoefte? Dat is voor de start van de proef getoetst. Daaruit is gebleken dat die behoefte er is. Ook tijdens de proef wordt dit gemonitord door de rechtzoekende na de videozitting te bevragen over zijn ervaring.

Auteur

Redactie