Emmen MKB-vriendelijkste gemeente van Drenthe

Emmen

Ondernemers uit Drenthe beoordelen Emmen als de ondernemersvriendelijkste gemeente van de provincie. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek naar het mkb-beleid in hun vestigingsplaats. Vandaag ontving locoburgemeester Bouke Arends de prijs uit handen van Lambert Zwiers, directeur VNO-NCW MKB Noord.

De tweejaarlijkse prijs, die voor de vierde keer wordt uitgereikt, dient als stimulans voor gemeenten om zich actief in te zetten voor een beter mkb-beleid. Het is feitelijk een grootschalig onderzoek naar het lokale ondernemersklimaat, waarin ondernemers zich onder meer uitspreken over het beleid in de gemeente, de communicatie vanuit de gemeente en de hoogte van de lokale lasten. Emmen scoort goed als het gaat om de veiligheid binnen de gemeente, de vriendelijkheid en beleefdheid en de snelheid van het betalen. Locoburgemeester Bouke Arends is blij met de steeds hogere waardering van ondernemers voor de gemeente: “We willen onze ondernemers verder helpen. Dat ze onze dienstverlening met een dikke voldoende belonen, geeft aan dat we op de goede weg zijn. Achterover leunen? Niks daarvan. Op naar een dikke acht!”

Stimulans

De verkiezing heeft als doel gemeenten te prikkelen om het lokale ondernemersklimaat te verbeteren. “De verkiezing maakt voor gemeenten helder hoe lokale ondernemers over hen denken”, zegt Lambert Zwiers, directeur VNO-NCW MKB Noord. “Dat stimuleert gemeenten om hun service richting het MKB te verbeteren.” Zeker driekwart van de ondervraagde ondernemers in Emmen vinden dat de gemeente veel informatie heeft op haar website voor ondernemers en dat Emmen met regelmaat investeert in voorzieningen ten behoeve van het bedrijfsleven (zoals infrastructuur, bedrijventerreinen, openbare voorzieningen e.d.). Als verbeterpunt noemen ze dat de gemeente specifieker beleid kan voeren voor het midden- en kleinbedrijf en er zou meer structureel overleg gevoerd kunnen worden met de ondernemers.

Focus

De verkiezing mkb-vriendelijkste gemeente is een initiatief van MKB-Nederland, met steun van Flynth en de regionale verenigingen van VNO-NCW. Het onderzoek wordt door het Groningse onderzoeksbureau Lexnova landelijk uitgevoerd. In totaal hebben ruim 21.000 ondernemers aan het onderzoek meegewerkt. Iedere gemeente kan uiteindelijk een rapport met resultaten bestellen. “Dat maakt duidelijk hoe ze op verschillende onderdelen hebben gescoord en wat de verbeterpunten zijn. Dat zorgt weer voor een scherpe focus op de belangen van ondernemers”, zegt Zwiers.

Auteur

Redactie