Jouke Buiter: ‘Ze was zo mooi!’

Emmen

Jouke Buiter en Grietje Buiter-Middeljans vieren vandaag 20 oktober hun 65-jarig huwelijksjubileum. Sinds elf jaar wonen ze in Emmerhout, waar ze volop genieten van het mooiste plekje in de flat.

Door Mayke Bos Grietje (88) en Jouke (85) komen allebei uit Weerdinge, maar ontmoetten elkaar in Nieuw-Weerdinge tijdens een toneelavond. “Zijn oudste broer en mijn jongere zus hadden verkering. Ik was met mijn zusje mee en hij met zijn broer”, vertelt Grietje. De 17-jarige Jouke trok die avond de stoute schoenen aan en vroeg aan Grietje of hij haar naar huis mocht brengen. Grietje stemde daarmee in en vanaf dat moment was de verkering aan. “Ze was zo mooi”, roept Jouke enthousiast uit. “We waren meteen verliefd”, vult Grietje aan.

Veen

Na drie jaar verkering trouwde het stel. Ze woonden toen aan de Tramwijk in Nieuw-Weerdinge. Hun eerste dochter Hillie werd er geboren. Na vijf jaar verhuisden ze naar het Meerveld in Emmen, waar dochter Janny en zoon Rob werden geboren. Inmiddels bestaat de familie uit vijftien personen. Grietje en Jouke kregen drie kleinzoons, drie kleindochters en sinds vijf maanden hebben ze ook een achterkleinkind. “Het is zo mooi dat we dat nog kunnen meemaken”, glundert Grietje. Ze werkten beiden al op jonge leeftijd in het veen. “Ik was twaalf toen ik begon met werken”, zegt Jouke. Ook Grietje werkte al vroeg in het veen. Omdat ze uit een gezin van elf kinderen kwam, kon ze niet verder leren. Jouke werd stukadoor en gaf later leiding bij de plantsoenendienst. Tegenwoordig spelen ze graag samen een potje kaarten en één keer in de week gaat Grietje met haar oudste dochter naar de bingo. Jouke is dol op vissen. Als het mooi weer is, dan vist hij elke dag. “Ik heb wel eens een snoek gevangen van 19 pond en dikke karpers van 25 pond. Soms ben ik wel een half uur bezig om ze op de kant te krijgen.”

Hillie

Donderdag vieren ze hun jubileum, maar ze weten nog niet hoe. “Na het bezoek van de burgemeester staat er nog van alles op de planning, maar dat is nog een verrassing”, lacht hun oudste dochter Hillie. Vijf jaar geleden stond het echtpaar een soortgelijke verrassing te wachten. Ze bezochten met het hele gezin Madurodam en gingen daarna uit eten. Aan de muur prijkt een foto van deze dag, die volgens Grietje de mooiste dag van haar leven was. Hillie grijnst: “Ik verklap niets, maar misschien wordt donderdag wel de nieuwe mooiste dag van jullie leven.”

Auteur

Redactie