Henk Pieterse: 'Ongezonde mensen hebben maar één wens' | Fotoserie

Aalden

Ex-international Henk Pieterse (56) gaf donderdagmorgen een basketbalclinic op Landal Aelderholt in Aalden. Ongeveer veertig deelnemers hadden binnen plezier, want de regen zorgde ervoor dat het buiten ongeschikt was om te spelen. Denk alleen al aan de dure stereo-installatie van Pieterse.

Door Kristian Elders De geboren Amsterdammer Pieterse - hij is eigenaar van Ball-Contact Sportservice - was in Aalden namens Right To Play: een internationale organisatie die zich inzet voor het recht van elk kind om te sporten en te spelen. Pieterse woont tegenwoordig in Sint Willebrord - vlakbij Breda - en werd als tiener gepest. “Ik startte op zestienjarige leeftijd met basketbal en daardoor veranderde mijn leven compleet”, vertelt de vijftiger na de clinic. Na een mooie loopbaan als profbasketballer begon het andere werkzame leven voor Pieterse, die begin deze eeuw aan de slag ging als assistent-apotheker bij een bedrijf in sportsupplementen. Hij liet basketbal nooit helemaal los en was in die tijd medeorganisator van een basketbalkamp voor jongeren. “Ik zag dat enkele jongens werden gepest. Ik voelde pijn van binnen die ik niet kon plaatsen. In de tijd dat ik aan basketbal deed, liet ik de nare herinnering aan het gepest zijn varen. Ik stopte het weg. Dat werd dus anders na mijn loopbaan in het basketbal.” Pieterse trad tijdens het kamp op tegen de pesters en hij dwong respect af: een nieuwe fase in zijn leven brak daarmee aan.

Gered

“Dan merk je dat je impact hebt als ex-basketballer en ik doe daarnaast graag iets terug voor de sport die mij heeft gered. Ik wil echt iets overbrengen en niet alleen maar een clinic geven.” Pieterse zet zich nu tien jaar in voor Right To Play, waarmee hij heel veel verbintenis voelt. “Ik kan er niet tegen wanneer kinderen worden benadeeld, maar het gaat niet om mij. Het gaat om Right To Play en welk kind dan ook. We zetten met iets simpels iets heel moois neer, denk ik. De kinderen hier bij de clinic hebben alles, maar zij beseffen ook hoeveel andere kinderen niet hebben. Gezonde mensen hebben heel veel wensen, maar ongezonde mensen hebben maar één wens.” Tijdens de herfstvakantie worden op het Aelderholt meer activiteiten gehouden voor Right To Play. Er kan geld worden gedoneerd en voor deelname aan de activiteiten wordt een kleine bijdrage gevraagd. Dat weten Tamara Spijkerman en Kelly van der Wijst. Zij zijn namens Landal Aelderholt ambassadeur van Right To Play. “Ons park is gericht op kinderen en dan is het natuurlijk erg mooi om andere kinderen te helpen die helemaal niets hebben.”

Auteur

Redactie