Gerrie Nijkamp: 'Het loopt hier als een trein'

Emmen

Het ontmoetings- en activiteitencentrum De Cocon in Emmen centrum heeft een opfrisbeurt gehad. Zo is de term seniorencentrum komen te vervallen op de voorkant van het pand aan het Marktplein.

Door Kristian Elders De Cocon bestaat ruim tien jaar en heeft nu zes jaar onderdak op de huidige stek. De vroegere locatie in winkelcentrum De Weiert - boven een meubelzaak - was dan wel groter, maar slecht toegankelijk. De ongeveer veertig vrijwilligers en bestuursleden zitten niet stil. Neem alleen al de genoemde term. “Die hebben we vervangen voor ontmoetings- en activiteitencentrum voor 55-plus”, weet voorzitter Gerrie Nijkamp (68) uit Emmen. “Ons logo is dus vernieuwd. Deelnemers aan de activiteiten meldden dat de term senioren ‘zo oud maakt’. Een senior is toch minstens tachtig jaar oud, hoorden we van ze.”

Stijgen

Ja, de mensen van De Cocon zitten daar wel goed op de begane grond aan het Marktplein. Nijkamp: “We zijn hier goed herkenbaar en de drempel is laag. Dat merken we aan de bezoekersaantallen, want die stijgen. Het loopt hier als een trein.” Al enige tijd is sprake van meer (nieuwe) activiteiten in De Cocon om alle doelgroepen te bedienen. Zo is er een gemengd koor in het leven geroepen met dirigent Jan Smale uit Sleen aan het roer. Elke maandagmiddag wordt er samen gezongen, maar dat aantal van ruim tien koorleden? Daar mag volgens het bestuur best nog wel iets bij. “Twintig zou al mooi zijn.” Nieuw zijn ook de lessen Engels en Frans. Daarnaast is er sprake van wandelingen en op zondagmiddag 20 november komen volwassenen leerlingen van Muziekschool MM langs voor een klassieke muziekuitvoering. Exact een week later wordt een lezing gegeven over dieren onder de noemer ‘je ziet niet wat er is’. “Heel veel mensen zijn blij met De Cocon. Zij hebben daarmee een doel en kunnen nog ergens heen. Ook daar zetten we ons graag voor in”, vertelt bestuurslid, activiteitencoördinator en manusje van alles John van Vondel (65) uit Emmen.

Vertrouwenspersoon

Bij die woorden sluit bestuurslid Gea Bos (68) uit Emmen zich aan. Zij werkte jarenlang voor Humanitas en wordt gezien als een vertrouwenspersoon voor de deelnemers. “Ik zing mee in het genoemde koor en praat de bingo aan elkaar. Ik ben hier veel in de zaal te vinden. Zit er eens iemand alleen aan een tafel? Dan schuif ik aan en maak een praatje als dat gewenst is. Daar ligt mijn hart.” Nijkamp, Van Vondel en Bos praten over De Cocon in een zaal, die afgelopen zomer is opgefrist. De pilaren zijn niet meer grijs, maar hebben nu een rode kleur. Ook de hobbyruimte is onder handen genomen en ook daar is het geheel met verschillende kleuren verf verfraaid. Nijkamp: “Alles geeft nu een warmere indruk en Rabobank Emmen-Coevorden was ons gunstig gezind met een bijdrage van 2500 euro uit een fonds. Van dat geld kochten we nieuwe stoelen en lampen. Er is zoveel werk verzet om tot de huidige aanblik te komen. Bankjes hier voor het pand? Natuurlijk zou dat mooi zijn voor de volgende zomer. Wie weet.” In De Cocon is er op zaterdag 22 oktober een open huis van 13.00 tot 17.00 uur. Activiteiten zoals koersbal en sjoelen worden dan voor het voetlicht gebracht en daarnaast wordt een bescheiden verloting gehouden. Meer informatie over onder meer de activiteiten en openingstijden staat op www.decocon-emmen.nl.

Auteur

Redactie