Paulien Wittenberg: 'Prettige start is belangrijk'

Coevorden

Het project Coevorden GigaGaaf is van start gegaan. Dit project richt zich op een vroege en prettige kennismaking met de tandarts. Bij voorkeur al direct na het doorbreken van de eerste tandjes. Icare Jeugdgezondheidszorg Coevorden, zes tandartspraktijken, het Universitair Medisch Centrum Groningen, TNO en de GGD Drenthe werken samen om van het project een succes te maken.

Door Mayke Bos Paulien Wittenberg (29) uit Coevorden is tandarts bij Tandartspraktijk Kuik in Dalen en is nauw betrokken bij Coevorden GigaGaaf. Ze vindt het een goede zaak dat ouders van kinderen van zes maanden bij consultatiebureaus het advies krijgen om een bezoek te brengen aan de tandarts na het doorbreken van de eerste tandjes. “Door een samenwerking met consultatiebureaus sporen we cariës bij kinderen veel sneller op. Dat is heel goed, want we zien nog veel te vaak jonge kinderen waarbij er al veel te veel aan de hand is met het gebit”, zegt Wittenberg.

Goede gebitsgewoonten

Een prettige start zorgt volgens Wittenberg voor een goede vertrouwensband met de tandarts. “Het is natuurlijk altijd beter om iets te voorkomen dan om iets te moeten repareren. Het is daarnaast belangrijk dat kinderen goede gebitsgewoonten aanleren. Ook als ze nog gaan wisselen, want problemen met het melkgebit - zoals forse ontstekingen - kunnen ook schade aanrichten aan het volwassen gebit”, vertelt Wittenberg. In Denemarken gebeurt het al op deze manier en ook in Den Haag en Oost-Groningen zijn er al soortgelijke projecten, die volgens Wittenberg goede resultaten opleveren. “Hopelijk geldt dat straks ook voor de gemeente Coevorden.” Bij een eerste tandartsbezoek is vooral het gesprek met de ouders belangrijk, stelt Wittenberg. Er worden tips en trucs gegeven over poetstechniek, het moment van poetsen en voeding. Aan de hand van het gesprek wordt een risicoprofiel gemaakt. “Wanneer blijkt dat ouders weinig kennis hebben van gebitsverzorging, als een kind zich moeilijk laat poetsen of wanneer er andere factoren zijn waardoor een kind een groter risico heeft op gaatjes - zoals bijvoorbeeld wanneer het veel medicijnen gebruikt - dan passen we daar de frequentie van het tandartsbezoek op aan”, legt Wittenberg uit.

Auteur

Redactie