Voorzitter scheidsrechtersorganisatie: ‘Vereniging aanpakken, niet het individu’

Emmen

In het kader van de ‘Week van de Scheidsrechter’ was COVS-voorzitter Pol Hinke vorig week te gast bij de scheidsrechtersvereniging Hondsrug Zuid Oost Drenthe (HZOD).

Voorzitter Theo Hein van HZOD was content met de komst van Hinke. “Het is belangrijk dat we ook in de regio kunnen meepraten en onze stem kunnen laten horen over de actuele ontwikkelingen in scheidsrechtersland.” Hinke stond uitgebreid stil bij de veranderingen binnen de Centrale Organisatie van Voetbalscheidsrechters (COVS). Per 1 januari volgend jaar bestaat het districtsbestuur niet meer. De districtsbesturen waren het ‘doorgeefluik’ van de regionale COVS-verenigingen. “Deze structuur kost veel tijd en geld aan vergaderlocaties en reiskosten. Deze gelden worden vanaf 2017 doelmatiger ingezet voor de scheidsrechters. Vergaderen gaat straks zoveel mogelijk via skype.”

Scheidsrechters

Bij de COVS blijven de drie kerntaken: de belangenbehartiging, ontwikkeling van de scheidsrechters en het sociale gebeuren bij de verenigingen, centraal staan.De veranderende rapportage van scheidsrechters is een positief punt vindt Hinke. De KNVB heeft de veranderingen met open vizier besproken met de COVS. Van rapportage moet je leren zodat je beter kunt worden. Zelfreflectie hoort daarbij. Het is wel vreemd dat Nederland het enige land in de wereld is die een ranglijst heeft van scheidsrechters. Vanuit de zaal kwam kritiek over de kwaliteit en de facilitering van de nieuwe arbitrageopleidingen van de KNVB. Een moeizame en onduidelijke communicatie, luidt de kritiek. Met een aantal voorbeelden werd dit onderbouwd. Volgens Hinke zijn er veel veranderingen binnen de KNVB en medewerkers moeten hun weg zien te vinden. De inhoud van de opleiding sluit weliswaar beter aan bij de praktijk, maar Hinke vindt dat het onderdeel spelregels onderbelicht blijft. De scheidsrechters maken zich nog steeds zorgen over het geweld op de velden. De opgelegde straffen door de KNVB worden wel zwaarder, maar dit is niet de enige oplossing. Hinke wijst erop dat er meer preventie vanuit de vereniging moet komen. “Zij moeten zelf verantwoordelijk worden voor het respect op en rond de velden. Dit kan al simpel door een aantal mensen binnen de vereniging aan te stellen, die herkenbaar rond de velden aanwezig zijn. Bij incidenten moeten ze ook zelf direct in actie komen. Denk hierbij aan schreeuwende ouders, trainers, toeschouwers, het bedreigen van assistenten en scheidsrechters. Als verenigingen meerdere malen over de schreef gaan, moet de gehele vereniging aangepakt worden en niet alleen het individu.”

Auteur

Redactie