Leerlingen Esdal vieren behaald Cambridge examen

Emmen

Alle 27 leerlingen van het Esdal College die het Cambridge examen hebben afgelegd, hebben deze weten te halen. Enkele leerlingen, zoals Denzel Kishan Hagen, zelfs in de moeilijkste graad.

Door Vincent Trechsel Het Cambridge examen is een pittig examen waarmee het niveau van de Engelse taal wordt getest en vorige week donderdag kregen de leerlingen daarvoor hun certificaat. Kan iedereen dat examen zomaar maken? “Als je 270 euro neer kan tellen wel”, zegt de achttienjarige vwo-leerling Denzel Kishan Hagen uit Emmen. Met het certificaat hebben de geslaagden de vervolgopleidingen voor het uitkiezen. Handig, als je net als Hagen biotechnologie, psychologie en technologie of luchtvaartechniek wil studeren. “Al weet ik niet of ik daar per se dit Cambridge examen voor nodig heb”, bekent hij.

Uitslag

Het examen zelf vond een half jaar geleden plaats en de uitslag was drie maanden geleden al bekend. Hagen weet naar eigen zeggen niet meer precies wat hij voor het examen moest doen, maar lepelt de onderdelen vervolgens toch vrij gemakkelijk op. “Ik moest een gesprek voeren met als onderwerp de natuur en de omgeving en er daarna iets twee minuten over vertellen. Dat was wel moeilijk. Ook moesten we verhalen schrijven, verhalen lezen en begrijpen en werd onze woordenschat getest.” En of hij het gaaf vindt dat hij bij de aller beste leerlingen hoort, zegt hij: “Ik ben blij dat ik het heb gehaald, maar ik heb er verder niet echt een mening over. Ik ben niet zo’n enthousiast persoon en houd niet van opscheppen.” Toch had de jonge Emmenaar een bijna foutloos examen afgelegd dus reden voor een feestje is er wel degelijk. Die komt er ook, verzekerde hij, vlak na afloop van de huldiging op school vorige week. Tijdens de huldiging werden alle geslaagden één voor één naar voren geroepen voor een zogenoemde laatste point of proofing. Voor de gevulde zaal moesten zij een moeilijke zin voorlezen. Hagen, die de Engels taal machtig werd dankzij het spelen van computerspelletjes, vond het geen moeilijke zin. “Maar”, zei hij, “het was wel een gemene zin waardoor je snel over de woorden struikelt.”

Auteur

Redactie