Joop Zoetemelk: ‘Achter Merckx en Hinault eindigen is niet slecht’

Emmen

Schilder Paul Meijering uit Emmen ontmoette tijdens zijn vakantie oud-wielrenner Joop Zoetemelk om hem een schilderij te overhandigen. Meijering vertelt over die ontmoeting. Een monoloog.

„Het jaar 2016 zal voor de Nederlandse sportwereld welhaast zeker als ‘markant’ de boeken in gaan: het jaar waarin jonge sporters definitief internationaal zijn doorgebroken zoals de wielrenners Tom Dumoulin en Steven Kruiswijk die allebei bijna een grote ronde op hun naam schreven, sprintster Dafne Schippers die de atlethiekwereld op z’n kop zette, ‘onze’ turnsters die ongeëvenaard op de Olympische Spelen hebben gepresteerd en natuurlijk Max Verstappen die als de jongste debutant echt furore maakt in de Formule 1. Het zijn ongekende tijden. Al is 2016 ook het jaar waarin Johan Cruijff - de allerbeste voetballer die Nederland ooit heeft gekend - het tijdelijke bestaan voor het eeuwige heeft verruild. En het is tevens het jaar waarin ‘onze allerbeste wielrenner ooit’ de respectabele leeftijd van 70 jaar hoopt te bereiken. Het betreft hier uiteraard niemand minder dan Joop Zoetemelk.”

Cadeau

„Genoeg reden om deze sportheld eens op zoeken en hem een cadeau aan te bieden voor zijn verjaardag. Echt onaangekondigd hoefde dat gelukkig niet te gaan, omdat ik via een goede vriend van Joop Zoetemelk telefonisch contact kon leggen met hem. Nadat ik uitlegde wat mijn plan was, reageerde Zoetemelk met een koddige verbazing. ‘Hartstikke leuk dat je wilt komen, maar ik ben 3 december pas jarig’, reageerde hij. ‘Da’s waar meneer Zoetemelk, maar u wordt op die datum waarschijnlijk van allerlei kanten uitgebreid gefêteerd. Daar wil ik vanzelfsprekend niet tussen gaan zitten’. Dat snapte hij ook wel weer en zegde toe” „Mijn vriendin Petra Griffioen en ik werden warm onthaald door Zoetemelk en zijn vrouw Dany. Ze wonen in een klein dorpje dichtbij Meaux, zo’n veertig kilometer boven Parijs. Uitgebreid nam de wielerlegende de tijd om zijn levensverhaal te vertellen. Over hoe het allemaal begon. Dat hij als timmerman in de winter schaatsend naar zijn werk ging, vijftien kilometer verderop van het Zuid-Hollandse dorp Rijpwetering waar hij opgroeide, maar dat de winter erna te zacht was en hij derhalve genoodzaakt was te blijven fietsen en toen ontdekte dat hem dat bovengemiddeld goed afging.”

Geschiedenis

„Door het plezier van het fietsen ging hij zich aanmelden als lid van een amateur wielerclub en werd prompt het eerste jaar Nederlands kampioen. Toen ging het snel. Zoetemelk kreeg een contract aangeboden voor twee jaar, kon twee keer zoveel verdienen en zijn baas die het hem van harte gunde, stimuleerde hem zijn kans te pakken. Mocht het niet lukken, dan kon hij weer bij z’n oude werkgever terecht. De rest is geschiedenis.” „Zoetemelk won in 1979 de ronde van Spanje, in 1980 de Tour de France en werd in 1985 op z’n 38e wereldkampioen. Maar liefst zestien keer reed hij ‘de Tour’ uit, waarvan hij zes keer tweede werd. Het leverde hem de bijnaam ‘De Eeuwige Tweede’ op. Of dat niet frustrerend was, vroeg ik hem. ‘Welnee’, reageerde hij. ‘Twee keer als tweede eindigen achter Eddy Merckx en vier keer als tweede eindigen achter Bernard Hinault is niet bepaald slecht, want deze twee heren waren de allergrootsten’.”

Zwitserland

„Vervolgens vroeg hij spontaan: ‘Zal ik jullie mijn kleine museum laten zien? Kan je misschien nog een leuke foto maken’. Wat meteen in het oog springt zijn de drie fietsen, waar Zoetemelk zijn grootste successen mee heeft geboekt. Dankzij een fan uit Zwitserland heeft de wielerlegende zijn eigen carrière-fietsen weer teruggekregen, want hij gaf alles weg: bekers, medailles, tricots, noem maar op.” „Na zijn actieve loopbaan als wielrenner was hij er totaal niet meer mee bezig. Tot dus een paar jaar geleden, toen de Zwitserse fan de fietsen weer aan Joop wilde teruggeven, omdat de beste man in een seniorenflat ging wonen en er geen ruimte meer voor had. ‘Ach, en toen is het allemaal weer een beetje mijn kant op gekomen en is geleidelijk aan het kleine museumpje ontstaan’. En zo wordt er voor het schilderij dat ik heb gemaakt ook een plaatsje ingeruimd. Prachtig toch?”

Auteur

Redactie