Ferdy de Jonge: ‘Het moet een feestje zijn’

Erica

Fotograaf Ferdy de Jonge (51) uit Emmen lanceerde onlangs de website www.downside-up.nl. Quentin Kuipers (11) was het eerste model tijdens een glamourshoot voor dit nieuwe project.

Door Mayke Bos Je zou het op het eerste gezicht misschien niet zeggen, maar de vriendelijke Quentin Kuipers (11) uit Erica is minstens even stoer als charmant. Hij heeft het syndroom van Down en is gek op kusjes geven. Toch heeft hij ook een heel stoere kant, die hij weleens wilde laten zien. Een zonnebril en een gitaar zorgden ervoor dat Quentin zich een rockster waande, maar de fotograaf had nog veel meer voor de jongeman in petto.

Binnenkant

“Het idee achter de glamourshoots is om mensen met het syndroom van Down ook eens in het ‘foto-zonnetje’ te zetten. Ik vind het mooi om eens met mijn lens op zoek te gaan naar een mooie binnenkant, in plaats van naar een mooie buitenkant, om te laten zien dat ze veel meer zijn dan iemand met een beperking.” De Jonge vindt de ervaring voor deze modellen minstens zo belangrijk als het product. “Het moet een feestje voor ze zijn, dus ik heb Quentin tijdens onze eerste ontmoeting gevraagd wat hij allemaal leuk vindt. Dat waren drums, gitaren, rockband Disagreement, de motor van oom René en oom René zelf”, legt De Jonge uit. Deze moesten er allemaal bij zijn, om het tot een onvergetelijke ervaring voor Quentin te maken. Hoewel de band Disagreement nog bij moest komen van een optreden van de avond ervoor, stonden ze zaterdagochtend om negen uur klaar. “Voor onze grootste fan en mascotte hebben we dat over”, aldus de bandleden.

Model

Toen de band eenmaal klaar stond, sloeg Quentin resoluut zijn armen over elkaar. “Ik wil niet meer”, verkondigde hij. De Jonge liet zich daardoor niet uit het veld slaan en begon met fotograferen zonder Quentin, tegen alle verwachtingen van het jonge model in. Dat trok zijn interesse en al gauw stond hij weer voor de lens. Quentin bleek last te hebben van enige zenuwen, maar deze maakten al gauw plaats voor dolle pret. Niet veel later stond hij namelijk bij oom René achterop zijn motor, om hem bovenop zijn kale kop te kussen, wat een uniek en vertederend plaatje opleverde. De Jonge fotografeert voornamelijk huwelijken en baby’s en is voor zijn website niet actief op zoek naar modellen met het syndroom van Down, maar hij vond deze eerste ervaring zeker voor herhaling vatbaar. Mensen met het syndroom van Down kunnen zich via de website aanmelden voor een glamourshoot. “De volgende keer maken we er weer net zo’n feestje van. Als iemand blij wordt van roze konijnen, dan ga ik roze konijnen regelen.”

Auteur

Redactie