Showman Hans Klok verleidt publiek met nieuwe illusies

Emmen

Hans Klok treedt in de maand oktober op in de theaters in Emmen en Groningen. Zijn nieuwe show genaamd House of Horror is de nieuwste uitkomst van het vakmanschap van de illusionist.

Door Jesper Langbroek Een voorstelling die Hans Klok onlangs in het Amsterdamse theater Carré gaf, begon met wat technische mankementen. De illusionist ving dit op door een vraaggesprek met de zaal aan te gaan. Vooraf gaf hij al aan dat er twee soorten mensen in de zaal zitten. De ene helft van de zaal wil zich vooral verwonderen over de prachtige stunts van Klok en zijn crew, terwijl de andere helft van de zaal probeert de showmensen op een foutje te betrappen.

Toneel

In de vragen van het publiek kwam dit ook naar voren. De een vroeg zich af of Pamela Anderson, met wie Klok in Amerika samenwerkte, nog op het toneel zou verschijnen. Anderen waren meer geïnteresseerd in de trucs en of die wel eens fout waren gegaan. Klok vertelde vol passie over zijn vak en hoe hij het leerde. Ook gaf hij toe dat er inderdaad wel eens een olifant was die niet van het toneel wilde verdwijnen. Gelukkig voor Klok werkte in Carré de techniek weer en kon hij de zaal laten zien dat hij zichzelf en zijn assistentes wel kan laten wegtoveren. House of Horror is gebaseerd op een verhaal dat deels waargebeurd is. Klok vertelt over een illusionist die trucs van collega’s wil kopen en zijn concurrenten vervolgens gijzelt in zijn spookhuis. Het waargebeurde deel van de show is dat Klok echt een nieuwe truc heeft gekocht die hij in de show laat zien. Hierna komt hij vast te zitten in het House of Horror en moet hij ontsnappen door zich uit allerlei gevaarlijke situaties te redden. De show wordt aangevuld met kunststukjes van internationale circus- en theaterartiesten die tussen de verdwijningen van Hans door het publiek op het putje van hun stoel laat zitten.

Illusies

De mensen die proberen om Klok bij de ontsnappingen en andere goochelkunsten op een fout proberen te betrappen, hebben een moeilijke avond. Zelfs de mensen die op het podium worden geroepen, worden van dichtbij beetgenomen door de illusies van Klok. Los van de technische storing in het begin, gaat er niets mis. Een enkele truc is te verklaren, maar zelfs op die momenten ga je mee met een showman als Klok. Met de uitstraling die Klok op het podium heeft, zou hij zelfs van het tv-programma Heel Holland Bakt een spetterende show in Las Vegas kunnen maken. Omdat hij door zijn moeder al op jonge leeftijd op dansen werd gezet, passen de haast overdreven bewegingen op het podium hem als een tweede natuur. Met zijn blonde haar en witte glimlach krijgt hij de handen van het publiek met volle overgave op elkaar als hij om applaus vraagt. De trucs vergen veel oefening en het verhaal is goed bedacht, maar geen illusionist kan er een show van maken zoals Hans Klok dat doet. Op 18 en 19 oktober klimt hij op het podium in het Atlas Theater in Emmen. De vier dagen daarna staat Klok in Groningen.

Auteur

Redactie