Nasima Bosma: ‘Mensen verbinden met kunst’

Nieuw-Amsterdam

/VEENOORD - De vijfde editie van Kunst en Cultuurroute De Verbinding in tweelingdorp Nieuw-Amsterdam en Veenoord kon zaterdag weer rekenen op veel belangstelling.

Door Mayke Bos Tijdens een route van zo’n vijftien kilometer kwamen geïnteresseerden langs zestien cultuurhistorische locaties, waar bijna dertig kunstenaars en drie schilderclubs hun werk exposeerden. Voorzitster van de route, Nasima Bosma (69) uit Veenoord en kunstenaar Marinus Kasteleijn (69) uit Emmen toonden hun werk bij Atelier de Esculaap; het atelier van eerstgenoemde.

Route

Belangstellenden liepen gedurende de dag in en uit. Bosma en Kasteleijn waren in hun element. “Dit is hoe we het bedoeld hebben, iedereen komt gewoon even binnen lopen om een kijkje te nemen. Mensen verbinden door middel van kunst, daar is ook de naam van de route uit ontstaan”, vertelt Bosma. Verbinding is een terugkerend thema in het leven van de voorzitster. Op een prominente plaats in het atelier prijkt één van haar werken, die de naam De Verbinding draagt. Afgebeeld zijn een man en een vrouw. De één met het gezicht richting de toeschouwer, de ander draait de toeschouwer de rug toe. “Mensen willen heel graag contact met elkaar hebben en ze willen elkaar ontmoeten, maar soms lukt dat gewoon niet. Dan heb je veel belang bij contact met iemand, maar dan kun je elkaar gewoon niet bereiken, in relationele sfeer bijvoorbeeld. Het mooie van dit schilderij is dat de figuren beide een andere kant op kijken, maar toch in verbinding staan met elkaar”, legt ze uit. Het is de eerste keer dat er ook drie schilderclubs meedoen aan de route. “Het moet een beetje toegankelijk blijven, dus we zijn niet met enkel professionals. Toen ik de schilderclubs benaderde zeiden ze eerst: ‘Nee, nee, dat doen we niet, dat durven we helemaal niet’, maar ik zou niet weten waarom niet, want er zijn daar hele mooie dingen gemaakt! Nu doen ze allemaal mee”, glundert Bosma.

Opsteker

Een andere opsteker was de subsidie die ze kregen van ‘Van Goede Grond’. Daarmee hebben ze een aantal investeringen gedaan voor de komende jaren, waaronder een aantal schildersezels, zodat het werk van de kunstenaars in iedere locatie tot zijn recht komt als er weinig of geen ophangsystemen aanwezig zijn, zoals bijvoorbeeld in de kerk. Ook over de verbinding tussen kunstenaars onderling is goed nagedacht. Er is een mooie chemie tussen de schilderijen van Bosma en de keramiek van Kasteleijn, die ook al menig toeschouwer is opgevallen. Het is de eerste keer dat Kasteleijn meedoet aan kunstroute De Verbinding. “Je verwacht het niet meteen van Nieuw-Amsterdam en Veenoord, maar het is een ontzettend leuk initiatief en het is druk geweest vandaag. Dat had ik eerlijk gezegd niet verwacht”, lacht de kunstenaar. Dichter Mart Brok van Taalwerkplaats Drenthe in Nieuw-Amsterdam wist het treffend te verwoorden tijdens de opening: “Nu na een vijftal jaren is het initiatief meer dan volwassen. De loop neemt alsmaar toe, graag laat men zich verrassen.”

Auteur

Redactie