De Kikker onder de loep

Emmen

Zwemclub de Kikker, opgericht in 1935 en een onderkomen in het zwembad van Emmen, groeit in allerlei opzichten flink door.Tijd om de zwemvereniging eens onder de loep te nemen.

In het verleden zijn mooie prestaties behaald en deden de zwemmers landelijk goed mee. Afgelopen jaren liep het ledenaantal iets terug, waardoor er minder aan grote wedstrijden meegedaan kon worden. Echter zit sinds januari van dit jaar de zwemafdeling weer in de lift. Het ledenaantal groeit enorm en er zijn weer spraakmakende prestaties behaald op landelijk niveau. Inmiddels zwemmen er meer dan zeventig wedstrijdzwemmers en vijftien recreanten. Er wordt een onderverdeling gemaakt in vier soorten niveaus: recreatief, minioren, selectie en masters. Belangrijk binnen de zwemafdeling is dat er oog is voor teamverband en dat plezier in het sporten voorop staat.

Kikker

De Kikker heeft op dit moment een enthousiast team van trainers dat intensief met de kinderen traint, zodat de zwemmers zich kunnen ontwikkelen op een niveau dat bij hun past. Om de continuïteit te waarborgen zijn er dit seizoen vijf betrokken ouders begonnen met de trainersopleiding van de KNZB. Voor de selectiezwemmers is naast de zwemtechniektrainingen een innovatieprogramma waarbij er nieuwe technieken en middelen gebruikt worden om overbelasting en blessures te voorkomen. Er wordt altijd getimed getraind met behulp van een IPad. Iedere baan heeft een eigen IPad, waarop de voor die baan specifieke training geladen is. Daarnaast wordt er gewerkt aan rompstabiliteit, wordt er aan ademhalingstraining gedaan om de inademingskracht te verbeteren en wordt de hartslag tijdens de trainingen geregistreerd van de topzwemmers om te voorkomen dat ze ‘overtraind’ raken.

Zwemmer

Al deze trainingen hebben voor iedere zwemmer ook af en toe een beloning nodig op zijn of haar niveau. Zo heeft de Kikker het afgelopen jaar met een grote groep zwemmers meegedaan op diverse Nationale Kampioenschappen (korte-, lange baan en estafette). Door een aantal topzwemmers binnen de selectie zijn er acht gouden, acht zilveren en zeven bronzen medailles behaald waardoor de Kikker op de landelijke medaillespiegel altijd bij de vijftien beste verenigingen van Nederland hoort. Tevens zijn er meerdere Nederlandse-, Regio- en Drentse records gezwommen. Ook op provinciaal niveau staat de vereniging hoog genoteerd. Van de drie Noordelijke provincies behoren ze tot de top 5 van zwemverenigingen. Maar ook de jongste zwemmers behalen mooie resultaten en vele medailles op de wedstrijden voor hun niveau. Naast de zwemmers heeft de zwemafdeling ook een grote groep supporters die iedere wedstrijd gehuld in hun groene supporter shirts de zwemmers aanmoedigen.

Leden

Door het groeien van het aantal leden en het behalen van goede resultaten nemen ook de ambities van de zwemafdeling toe. Tijdens een afgelopen vrijwilligers wervingsactie zijn er ongeveer tachtig vrijwilligers gevonden die iets voor de vereniging willen doen. Zo zullen deze vrijwilligers dit jaar meerdere wedstrijden gaan organiseren in het bad met als afsluiting van het seizoen; de B-finales van de Regionale kampioenschappen (Drenthe, Groningen en Friesland) in mei 2017. Tijdens deze wedstrijden zullen er veel bezoekers komen en kunnen de vereniging en gemeente Emmen zich goed profileren. Ook zou de vereniging graag in de toekomst een aantal wedstrijden op landelijk niveau willen organiseren.De zwemafdeling bekijkt de nieuwe plannen van de gemeente met argusogen. De technische commissie noemt het fantastisch dat er ‘eindelijk een nieuw bad komt, maar deze moet natuurlijk wel voldoen aan de eisen die passen bij de ambitie van de vereniging’. Een klein bad zal de mogelijkheden sterk beperken in zowel het houden van wedstrijden als het volgen van trainingen. Dat zou een negatief effect kunnen hebben op het ledenaantal, meent het bestuur. Een bad van 25 bij 21 meter is de wens van de zwemafdeling met daarbij hedendaagse faciliteiten zoals goede startblokken, elektronische tijdwaarneming, digitaal scorebord.

Auteur

Redactie